تاریخ: ۱۶ شهريور ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۲:۲۲
بازدید: ۱۳۶
کد خبر: ۱۲۸۲۴۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
کارشناس بازار سرمایه بررسی کرد:

تفسیر رفتار حقوقی و حقیقی ها/ لزوم ایجاد بازار برتر+ تشویق سهامداران بلندمدت

می متالز - کارشناس بازار سرمایه با تفسیر رفتار حقوقی ها و حقیقی های بازار در روزهای اخیر از لزوم ایجاد یک بازار برتر با گلچین چند سهم مناسب با کاهش برخی محدودیت ها و پیشنهاد طرح تخفیفات سالانه برای سهامداران بلندمدت خبر داد.
تفسیر رفتار حقوقی و حقیقی ها/ لزوم ایجاد بازار برتر+ تشویق سهامداران بلندمدت

به گزارش می متالز، مجید سلطانی با بیان اینکه اصلاح شاخص برای ادامه روند صعودی بازار ضروری بود گفت: هر چه رشد شتابان تر باشد، اصلاح نیز عمیق تر خواهد بود. این اصلاح عمیق در این مقطع که بخش عمده ای از سهامداران آن تازه وارد هستند شاید خوشایند نباشد. اگر این اصلاح زودتر صورت می گرفت، می توانست کم عمق تر و لطیف تر اتفاق بیفتد و باعث نگرانی سهامداران تازه وارد نیز نشود.

وی در خصوص رفتار حقوقی ها و حقیقی های بازار عنوان کرد: تجربه نشان می دهد عموما حقیقی های بازار اشتیاق فراوانی به سود دارند و در روندهای صعودی بسیار فعال و پر انرژی حاضر می شوند. بنابراین تاکنون اصلاحی در بازار توسط حقیقی ها آغاز نشده اما حقوقی ها این نقش را به خوبی ایفا کرده اند بنابراین در رشدها حقیقی ها بسیار فعال هستند و در اصلاح حقوقی ها.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در اصلاح اخیر نیز همین موضوع وجود داشت اما به نظر می رسد حقوقی ها باید زودتر و بدون شتابزدگی برای حمایت وارد بازار می شدند. دلیل این شتابزدگی نیز همان تاخیر بوده است. وقتی قیمت ها به شدت رشد کرده و رقابت شدیدی برای فروش ایجاد شود، بازار وارد رقابت ناخوشایندی بین حقوقی ها و حقیقی ها برای فروش خواهد شد که این مساله در اصلاح های گذشته دیده نشده بود.

سلطانی در خصوص ادامه روند اصلاح بازار گفت: فشار فروش به دلیل تاخیری بود که در شروع اصلاح بازار وجود داشت، موضوعی که در اصلاح های پیشین وجود نداشت. از کنار هم قرار گرفتن رفتار هیجانی حقوقی ها برای فروش سهام و سرمایه گذاران تازه وارد به راحتی می توان دومینوی فروش را تفسیر کرد که چطور یک هیجان کوچک سهامدار حقوقی باعث یک تلاطم در بازار شد.

وی با بیان اینکه برگزاری جلسه های هماهنگی میان سهامداران بزرگ و بازارگردان ها، راهکاری مناسب برای حمایت از بازار بشمار می رود، افزود: چنین نشست هایی در زمان ریزش بازارهای مالی برگزار می شود به طوری که در ریزش چند ماه پیش بورس آمریکا نیز حقوقی های این بازار و ترامپ، جلساتی را برای نجات بازارهای سرمایه ای برگزار کردند تا بتوانند هیجان ناشی از همه گیری ویروس کرونا را کنترل کنند.

تحلیلگر بازار سرمایه یکی دیگر از راهکارهای حمایتی بازار را اعطای طرح های تشویقی به سهامداران دانست و گفت: کسی که سرمایه را به بازار می آورد برای اینکه با خیال راحت سهامداری کند و چشم به بازارهای دیگر نداشته نباشد نیاز به مشوق دارد. یکی از این مشوق ها اعطای وام است. البته با شرایطی به عنوان مثال بر اساس میزان سرمایه ای که سهامدار وارد بازار می کند و میزان ماندگاری که سرمایه وی در بازار دارد می توان درصدی از سرمایه ماندگار را بصورت وام یا کارت های اعتباری به سهامدار اعطا کرد.

بورس رهبری هوشمند برای سایر بازارها

سلطانی با بررسی روند قیمتی سهام شرکت ها طی میانگین 15 سال گذشته تصریح کرد: توصیه همیشگی به سهامداران، تشکیل سبدی از سهام صنایع پیشرو در بازار و سهامداری بلند مدت است.اگر این دید وجود داشته باشد، سهامدار دچار استرس و ضرر و زیان نخواهد شد و با خیال راحت سهامداری می کند و سود نیز کسب می کند آن هم سودی که قطعا از همه بازارهای دیگر بالاتر خواهد بود.

وی در خصوص ورود تازه واردان به بازار سرمایه و خرید و فروش مستقیم توضیح داد: عموما سهامداران خرد اطلاع زیادی از روش های غیر مستقیم ورود به بازار ندارند و از صندوق های با درآمد ثابت، صندوق های سهام، صندوق های ترکیبی و سبدگردان ها و رتبه بندی آنها و مواردی از این دست کمتر آگاهی دارند . اما دلیل مهمتر تمایل سهامداران به سرمایه گذاری مستقیم این است که در ذات معامله گری لذت و هیجانی وجود دارد که سهامداران خرد دوست دارند آن را تجربه کنند.

این فعال بازار اضافه کرد: اگر این معامله گری صرفا با هیجان و لذت و بدون دانش بخواهد پیش برود بعد از مدتی سرخوردگی شدیدی ایجاد خواهد کرد که ممکن است فرد را بطور کامل از این بازار دور کند. از همین رو توصیه می شود اگر سرمایه گذاری مجهز به دانش معامله گری نیست پس انداز اصلی را بطور غیرمستقیم و توسط صندوق های سرمایه گذاری وارد بازار کنند و از سودی که به مرور زمان از این صندوق ها حاصل می شود استفاده کنند و با سود این صندوق ها در بازار کار کنند و به تدریج هم دانش را افزایش دهند.

ایجاد یک بازار برتر با گلچین چند سهم مناسب

سلطانی پیشنهاد داد: ایجاد یک بازار برتر با گلچین چند سهم مناسب از هر صنعت که سوددهی خوب و شناوری بالایی دارند، کاهش برخی محدودیت ها، تعیین بازارگردان های معتمد و خوش نام جهت مدیریت هیجانات قیمتی و حفظ نقدشوندگی از بهترین راهبردها برای بالا بردن استانداردهای بازار سرمایه در مقطع فعلی است. بازار سرمایه در چنین شرایطی می تواند نقش را به عنوان بهترین الگو و معیار برای باقی بازارها ایفا کرده و رهبری هوشمند و تاثیر گذار برای آنها باشد.

چشم انداز مثبت بازار

وی با اشاره به اینکه بازارسرمایه چندین دهه است که در روندی صعودی قرار گرفته و تغییر خاصی در مولفه های اقتصادی در این مدت حاصل نشده، تصریح کرد: به نظر می آید این روند صعودی کماکان ادامه دار باشد. بیشترین سود این بازار هم نصیب کسانی خواهد شد که برای ماندن به این بازار قدم گذاشته اند . هر کسی با دید سهامداری در این بازار آمده و ماندگار شده سودهایی برده که در تخیل افراد بیخبر از بازار، اساسا نمی گنجد. بورس ایران از معدود بازارهایی در دنیا است که هم در دوران رکود و هم در دوران رونق اقتصادی، سودده و رو به رشد بوده است.

پیشنهاد طرح تخفیفات سالانه برای سهامداران بلند مدت

سلطانی با بیان اینکه باید مشوق هایی برای سهامدارن بلند مدت از سوی دولت طرح ریزی شود، گفت: کسی که از بازارهای مخربی چون دلار و سکه و خودرو و ملک فاصله گرفته و سرمایه را در اختیار تولید قرار داده، مستحق تشویق است. به عنوان مثال طرحی مشابه طرح تخفیفات سالانه شرکت های بیمه ای برای رانندگان قانون مدار تهیه کرد و به ازای هر سال حفظ سرمایه در بازار بصورت تصاعدی درصدی از ارزش پورتفوی را بصورت وام خرید سهام به اعتبارات آنها افزود. متاسفانه در حال حاضر عمده اعتبارات کارگزاران نصیب نوسان گیرها و سفته بازهایی می شود که تعلق خاطری به این بازار ندارند .

منبع: بورس پرس
عناوین برگزیده