تاریخ: ۰۶ بهمن ۱۳۹۹ ، ساعت ۰۲:۳۹
بازدید: ۱۸۰
کد خبر: ۱۵۶۶۸۰
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
دبیر اجرایی شورای هماهنگی طرح احیای معادن کوچک مقیاس اعلام کرد:

کاهش 2 درصدی معادن غیر فعال در حوزه سنگ آهن/ اکتشاف ذخایر پنهان، فرصتی برای سرمایه گذاران

می متالز - احیای معادن کوچک در بخش معدن می تواند علاوه بر توسعه در ایجاد اشتغال و محرومیت زدایی نقش آفرین باشد. با توجه به اهمیت این موضوع شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو) طرح احیای معادن کوچک مقیاس را در دستور کار خود قرار داد. اولین کنفراس آنلاین معدن فرصتی بود تا دبیر اجرایی شورای هماهنگی این طرح، گزارشی از نتایج بدست آمده ارائه کند.
کاهش 2 درصدی معادن غیر فعال در حوزه سنگ آهن/ اکتشاف ذخایر پنهان، فرصتی برای سرمایه گذاران

به گزارش می متالز، سیدرضا عظیمی دبیر اجرایی شورای هماهنگی طرح احیای معادن کوچک مقیاس شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، اظهار کرد: در زمانی که بحران آب مطرح بود موضوعی عنوان شد، مبنی بر آن که چگونه «آب پنهان» را شناسایی کنیم. درواقع مقدار آبی که با بستن شیر در زمان شستشو صرفه جویی می شد، همان آب پنهان بود. در بخش معدن و صنایع معدنی با توجه به تجربه 3 ساله ای که در طرح احیای معادن کوچک مقیاس داشتیم، ابتدا بررسی از وضعیت معادن سنگ آهن ایران انجام گرفت.

وی ادامه داد: جمع بندی این کار مشخص کرد که چه میزان پتانسیل در این حوزه وجود دارد. خوشبختانه محدوده ها و فرصت های زیادی وجود دارد که می تواند زمینه های توسعه و رونق حوزه سنگ آهن را فراهم کند.

عظیمی تصریح کرد: فرصت های اکتشافی بسیاری در کشور وجود دارد که یکی از آنها اکتشاف پنهان است، محدوده های بالفعل معدنی هستند که بخشی از آنها مورد بهره برداری قرار نگرفته است. این موضوع به علت مسائل اداری و مشکلات مربوط به منابع طبیعی است و بخشی دیگر مربوط به اکتشاف است.

شاید تجمیع معادن یا سرمایه گذاری صنایع پایین دستی فرصتی برای توسعه اکتشافات در کشور باشد. حوزه ای که اولین حلقه فعالیت های معدنی محسوب می شود. در این باره عظیمی اضافه کرد: در حوزه اکتشافات نیاز به بازنگری داریم. در طرح احیا تلاش ما بر این است که صنایع مصرف کننده مواد معدنی را در کنار معادن قرار داده تا از تکنولوژی های جدید و سرمایه های آنها به عنوان مصرف کننده استفاده کرده و در اکتشافات مواد جدید سهیم باشند.

دبیر اجرایی شورای هماهنگی طرح احیای معادن کوچک مقیاس با اشاره به اقدامات انجام شده، بیان کرد: به طور تقریبی 10 درصد از پروانه های بهره برداری کل کشور به معادن گروه فلزی تعلق دارد، که از این میزان، حدود 38 درصد برای معادن سنگ آهن است.

عظیمی در ادامه تصریح کرد: حدود 241 معدن فعال در حوزه سنگ آهن حضور دارد اما تعداد معادن فعال برای سایر فلزات 390 مورد است. در واقع 38 درصد از معادن گروه فلزی سنگ آهن و 62 درصد سایر مواد فلزی هستند.

وی با اشاره به میزان ذخیره موجود در حوزه سنگ آهن، گفت: حدود 43 درصد از ذخایر معادن فلزی سنگ آهن است. این میزان حاکی از اهمیت این حوزه در بخش معدن کشور است.

عظیمی در ادامه درباره تولید حوزه سنگ آهن نیز افزود: حدود 48 درصد تولید معادن فلزی مربوط به سنگ آهن است. همچنین حدود 43 درصد از اشتغال معادن فلزی برای این حوزه است.

وی اظهار کرد: براساس آماری که ما برای سال 98 در اختیار داریم حدود 426 محدوده پروانه بهره برداری داشتیم که معدن هستند. 120 گواهی کشف و 338 محدوده پروانه اکتشاف دارند. تعدادی از این موارد در اختیار سازمان صمت استان ها است که ما می توانیم از طریق طرح احیا به آنها کمک کرده تا معرفی بهتری داشته و فرصتی برای سرمایه گذاری باشد.

عظیمی بیان کرد: 33 پروانه بهره برداری به دلایلی که نتوانستند از ذخایر بهره برداری داشته باشند، سلب شده است.

به گفته عظیمی، مجموع ذخایر قطعی سنگ آهن حدود 2 میلیارد و 700 میلیون تن است و حدود 9 میلیون تن استخراج واقعی انجام شده است.

وی ادامه داد: درباره محدوده های معدنی در کشور و بر اساس آمار وزارت صمت، باید گفت، حدود 38 معدن فعال و 946 واحد فرآوری داریم. همچنین 260 مجوز معدن فعال و 180 معدن غیرفعال در این حوزه وجود دارد. بررسی این موضوع ها می تواند فرصت خوبی برای توسعه فعالیت های معدنی و اکتشافات تکمیلی باشد.

 دبیر شورای هماهنگی طرح احیای معادن کوچک اضافه کرد: در سال 97 تعداد 246 مجوز فعالیت معدنی داشتیم که این تعداد در سال 98 به 260 مورد فعال رسیده و تعداد معادن غیرفعال کاهش یافته است. در مجموع  434 پروانه مرتبط با بخش معدن به 440 مورد رسیده است. در گواهی کشف نیز از 98 مورد به 120 گواهی رسیده ایم، پروانه اکتشافی نیز بدلیل تبدیل برخی به گواهی کشف کاهش یافته است.

عظیمی بیان کرد: نرخ رشد معادن سنگ آهن در سال 98 حدود 3 درصد رشد داشته است. درکنار آن تعداد معادن غیرفعال 2 درصد کاهش یافته اند که این موضوع حاکی از اثربخشی طرح اجرا شده است.

آن طور که پیداست، طرح احیای معادن کوچک توانست رونق را به معادن غیرفعال بازگرداند، اتفاقی که در اشتغالزایی نیز نقش مهمی ایفا کرده است. در واقع ایمپاسکو در کنار بخش خصوصی در جهت توسعه فعالیت های معدنی گام بزرگی برداشته است. عظیمی با اشاره به این موضوع بیان کرد: حدود 6 میلیون تن تولید سنگ آهن در سال گذشته افزایش یافته است. این موضوع ناشی از همت مجموعه های معدنی بزرگ و صنایع معدنی بزرگ همچون مبارکه و... است.

اما در طرح احیای معادن کوچک مقیاس اقداماتی برای ورود این معادن به چرخه تولید انجام گرفته است که عظیمی درباره آن اظهار کرد: بیش از 400 معدن سنگ آهن غیر فعال - فعال قابل توسعه شناسایی شد. در کنار آن برای 215 معدن اقدام کلینیکی صورت گرفت تا مشکلات و عارضه های آنها برطرف شود. بیش از 60 معدن سنگ آهن نیز از ابتدای این طرح تا به امروز احیا شده است که این اقدام منجر به افزایش تولید به میزان 1 میلیون و 140هزار تن ماده معدنی و اشتغالزایی برای 1300 نفر شد.

وی با بیان اینکه در برخی استان ها زون های هماتیتی و در برخی دیگر زون های مگنتیتی وجود دارد، تصریح کرد: برای استان هرمزگان پروژه طرح احیا ما به استخراج منتهی شد. هدف ما از اجرای این طرح به تصویر کشیدن وضعیت فعلی سنگ آهن در کشور بود. به عنوان مثال در استان هرمزگان 21 درصد معادن فعال و 79 درصد معادن غیرفعال هستند. در این منطقه کنسرسیومی شکل گرفت که در مراحل اداری قرار دارد تا معادن هماتیت استان فعال شوند. نکته مهم این است که این موارد دسته بندی شده تا براساس زون بندی ها جمع بندی خوبی در اختیار داشته باشیم. این اطلاعات فرصت خوبی برای سرمایه گذاری و تجمیع معادن است. همچنین در استان کرمان حدود 46 درصد معادن فعال و 54 درصد غیرفعال هستند. این زون بندی ها با توجه به زیرساخت ها صورت گرفته تا بتوانیم با یک دسته بندی مشخص آنها را کنار هم قرار دهیم.

عظیمی همچنین درباره معادن هماتیت هرمزگان افزود: این معان جزو اولین پروژه هایی بود که در طرح احیا به آن ورود کردیم. در این محدوده 3 زون اصلی وجود داشت که برروی آن کار کردیم. یکی از زون ها ذخیره بیشتری داشت که با ایجاد یک کنسرسیوم و حمایت انجمن سنگ آهن قرار است یک واحد فرآوری بزرگ در آن احداث شود. مجوزهای لازم صادر شده و اقدامات آغاز شده است. اما مجموعه دیگر در شمال استان (هرمزگان) است که یکی از شرکت ها وارد شد و در قالب ارائه تسهیلات با کمک صندوق بیمه فعالیت های معدنی از آن حمایت کردیم. متاسفانه برخی از اقدامات اداری سرعت کار را کاهش می دهد. اما فراموش نکنیم نیازمند انجام مطالعات بیشتر برای منطقه هستیم. باید در استان هرمزگان کمیته های معدنی بین معدنکاران شکل بگیرد تا شاهد هم افزایی بیشتر در بخش معدن این استان باشیم.

وی درباره معادن پلاسری نیز بیان کرد: این معادن در 4 زون اصلی قرار دارند که اکثراً محدوده های تیتان دار هستند.

به گفته عظیمی، معادن فعال نشان می دهد که منطقه قابلیت ایجاد فرصت ها را در اختیار دارد. اما معادن غیرفعال حاکی از آن است که کار اکتشافی خوبی انجام نشده یا معادن به دلایلی نتوانستند فعالیت خوبی داشته باشند.

وی با اشاره به این اطلاعات از افراد علاقه مند برای سرمایه در بخش معدن دعوت کرد تا این آمارها در اختیارشان قرار بگیرد.

عظیمی بیان کرد: اقدامی که در طرح احیا انجام گرفت آن بود که سرمایه گذار، صنایع معدنی مصرف کننده و واحدهایی که می توانند خدمات ارائه کرده و همچنین واحدهای فعال در  حوزه دانش بنیان را کنار هم قرار دادیم. اگر به دنبال کار اکتشافی درست هستیم باید این موارد را به تصویر کشیده و آنها را نقد کنیم. اگر محدوده ای ارزش فعالیت نداشته باشد در این بررسی ها خود را نشان می دهد. اگر بتوانیم پلتفرم های اطلاع رسانی این محدوده ها را در حوزه بیزینس های کوچک تعریف کنیم می توان شاهد بهره برداری از آنها بود.

دبیر شورای طرح احیای معادن کوچک مقیاس بیان کرد: یکی از دلایلی که بخش معدن نتوانسته آن طور که باید مورد بهره برداری قرار بگیرد آن است که معدن داران فکر می کنند باید تمام ذخیره موجود در دل زمین را عددگذاری و قیمت گذاری کرده و براساس آن قیمت معدن برای سرمایه گذاری را مشخص کنند. اما ما روش بهتری برای مشارکت فی مابین داریم تا هم حقوق معدن دار حفظ شده و هم سرمایه گذار بتواند به راحتی کار خود را انجام دهد. نیاز اصلی ما در شرایط فعلی اطلاعات خام است که در اختیار سازمان های های توسعه ای یا سازمان زمین شناسی است. این اطلاعات باید در اختیار شرکت های علاقه مند قرار بگیرد تا این محدوده ها مورد بهره برداری قرار بگیرند. درواقع ذخایر پنهان ما با اکتشافات تکمیلی شناسایی می شوند. ممکن است در دل معادن فعال ذخایر جدیدی یافت شود.

وی ادامه داد: خواهش من از شرکت های بزرگ آن است که واحدهای معدنی آنها که قوی هستند وارد حوزه اکتشاف شده تا ذخایر معدنی ما افزایش و در حوزه استخراج از آن استفاده کنند. متاسفانه معدنکار می خواهد تمام اقدامات را خودش انجام دهد که این موضوع امکان پذیر نیست. باید صنایع مصرف کننده وارد این موضوع شده و مقداری از حاشیه سودی به اشتراک گذاشته شود تا بخش معدن توسعه پایدار داشته باشد.

عظیمی همچنین بیان کرد: در واحد های کوچک فرآوری می توان از واحدهای پرتابل استفاده کرد که سرمایه چندان زیادی لازم ندارد. یعنی می توان با 10 الی 15 میلیارد تومان یک واحد فرآوری کوچک را راه اندازی کرد. ما احیا این موضوع را در 2 معدن آزمایش کردیم.

به گزارش می متالز، نتایج بدست آمده از طرح احیا معادن کوچک مقیاس در حوزه سنگ آهن، حاکی از افزایش تولید است که می تواند در حوزه های مهم دیگر معدن مورد استفاده قرار گیرد.

منبع: می متالز
عناوین برگزیده