تاریخ: ۱۷ فروردين ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱:۴۶
بازدید: ۲۱۲
کد خبر: ۲۰۴۰۲۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
مدیر سرمایه گذاری مشاور سرمایه گذاری معیار تاکید کرد

راهکاری برای پایان دادن به نزول فرسایشی بازار

‌می‌متالز - در بازاری که بسیاری از فعالان آن، تجربه فعالیت کمتر از ۵ سال داشته و سیکل‌های منفی قبلی را ندیده اند، تحمل چنین فضایی دشوار است و سهم‌های خوب و بد در آتش ناامیدی سهامداران سوخته اند.

به گزارش می‌متالز، تداوم منفی‌های بازار سرمایه، برای برخی فعالان این بازار شائبه تعمدی یا دستوری بودن این ریزش‌ها را ایجاد کرده است.

سعید جعفری مدیر سرمایه گذاری شرکت مشاور سرمایه گذاری معیار در خصوص وضعیت بازار سرمایه بیان کرد: اعتقاد چندانی به تعمدی بودن ریزش بازار سرمایه ندارم. بازار‌ها سیکل‌های صعودی و نزولی دارند و همان طور که بورس تهران به مدت تقریبا ۲ سال، سیکل صعودی داشت، حالا هم یک سیکل نزولی را پشت سر می‌گذارد. البته سیاست گذاران می‌توانند با برخی سیاست ها، شرایطی فراهم کنند که سیکل‌های نزولی بازار، فرسایشی نباشد و مدت زمان کمتری به طول انجامد و نتیجه چنین سیاست‌هایی هم این است که سهم‌هایی که ارتباطی با عوامل منفی بازار (مثل احتمال کاهش نرخ ارز) ندارند، راه شان را از سایر سهم‌های بازار جدا کنند و زودتر استارت حرکت بزنند. به هر حال امیدواریم ظرف یکی دو هفته آینده این سیکل نزولی پایان یابد.

وی افزود: نکته اینجاست که در بازاری که بسیاری از فعالان آن، تجربه فعالیت کمتر از ۵ سال داشته و سیکل‌های منفی قبلی را ندیده اند، تحمل چنین فضایی دشوار است و سهم‌های خوب و بد در آتش ناامیدی سهامداران سوخته اند.

این کارشناس بازار سرمایه در مورد راهکار‌های پایان دادن به سیکل نزولی فرسایشی در بازار، گفت: قبل از ارائه هر راهکاری باید شرایط تصمیم گیری سیاست گذاران را هم لحاظ کرد. سیاست گذاران باید در یک اقتصاد دولتی که شاخص کل بورس اهمیت دارد، تصمیم گیری کنند و به همین دلیل اقدام به اجرای دامنه نوسان نامتقارن کرده تا از ریزش شاخص کل بورس جلوگیری کنند. اما اگر دامنه نوسان معاملات افزایش می‌یافت و مثلا سهم‌های بزرگ بازار در ۲ الی ۳ روز، اصلاحی تقریبا ۳۰ درصدی داشتند، برای خرید بسیار جذاب می‌شدند و بلافاصله رشد کرده و به راحتی بخشی از افت خود را جبران می‌کردند. ولی سیاست گذاران ما تحت تاثیر شرایط خاص سیاست گذاری در ایران، حرکت معکوس کردند و تصمیماتی اتخاذ کردند که نه توجیه کارشناسی داشت و نه در سایر بورس‌های دنیا، اجرایی می‌شد. افزایش دامنه نوسان و اجرای دامنه نوسان متقارن (منفی ۱۰_مثبت ۱۰) گام مثبتی خواهد بود که شوک چندانی به بازار سرمایه وارد نمی‌کند؛ مشروط بر آنکه به سهامدار القا کنیم که افزایش دامنه نوسان به معنای مثبت شدن روند بازار سرمایه نخواهد بود. در فضای فعلی، افزایش دامنه نوسان بهترین تصمیم ممکن خواهد بود و نقدشوندگی بازار را هم افزایش خواهد داد. اگر اجرای دامنه نوسان نامتقارن نبود، احتمالا الان شاخص کل بورس به کانال کمتر از یک میلیون واحدی رسیده بود و افزایش دامنه نوسان در مقطع فعلی هم احتمالا منجر به افت بیشتر شاخص کل خواهد شد.

جعفری در رابطه با تاثیر افزایش دامنه نوسان معاملات تصریح کرد: نسبت p بر e سهم‌های بزرگ بازار از جمله فولادی ها، پتروشیمی‌ها و پالایشی‌ها عمدتا در محدوده جذابی است و صندوق‌های درآمد ثابت هم در خرید‌های اخیر خود این سهم‌ها را خریداری کرده اند؛ چرا که انتظار افت قیمت بیش از ۲۰ درصدی در این سهم‌ها نمی‌رود. اما به نظر می‌رسد با افزایش دامنه نوسان، سهم‌های کوچک بازار که در ۲ سال اخیر رشد بیشتری کرده بوده، افت بیشتری خواهد داشت.

منبع: بورس نیوز

عناوین برگزیده