تاریخ: ۲۹ تير ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۳:۵۵
بازدید: ۳۲۵
کد خبر: ۲۱۹۲۷۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
در گفت و گوی ویژه خبری مطرح شد؛

سایه روشن نابسامانی بازار سیمان/ بورس کالا چه تاثیری روی تعدیل قیمت سیمان داشت؟

‌می‌متالز - مشکلات بازار سیمان و دلایل افزایش چشمگیر قیمت این محصول در برنامه امشب گفت و گوی ویژه خبری مطرح و بررسی شد.

به گزارش می‌متالز، رضا جمارانیان رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان صنعت سیمان و فرهاد رحمانی معاون غیر فلزی وزارت صمت ۲۹ تیرماه با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به بررسی سایه روشن نابسامانی بازار سیمان پرداختند.

رضا جمارانیان با اشاره به اینکه قطعی برق کارخانجات سیمان از تیرماه آغاز شد گفت: سیمان از نظر فنی قابل انبار کردن نیست. سیمان وقتی تولید می‌شود در داخل سیلو‌ها قرار می‌گیرد، ظرفیت سیلو‌ها حداکثر برای یک هفته است و بیشتر از آن سیلویی وجود ندارد و لذا این امکان از نظر فنی وجود ندارد که سیمان بیشتر از یک هفته بماند.

وی اظهار کرد: بعد از اینکه برق قطع شد، حداکثر ظرفیت یک هفته را برای عرضه داشتیم،۱۴ تیرماه برق قطع شد و اولین عرضه پس از آن ۱۸ تیر ماه بود که سیمان در بورس کالا عرضه شد لذا جمعاً حدود یک میلیون تن سیمان عرضه شده است.

رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان صنعت سیمان با اشاره به اینکه زمستان سال ۹۹ قیمت مصوب هر پاکت سیمان ۱۶ هزار تومان بود گفت: پاکت ۵۰ کیلویی سیمان ۱۶ هزار تومان عرضه می‌شود لذا سیمان را درب کارخانه ۱۶ هزار تومان می‌فروختیم و در نهایت بین ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان در استان‌های مختلف به دست مصرف کننده می‌رسید.

جمارانیان با اشاره به اینکه فاصله عجیبی بین ۱۶ تومان تا ۵۰ یا ۶۰ هزار تومان وجود دارد ادامه داد: این عدد اگر ضرب در تناژ تولیدی در زمستان سال ۹۹ کنیم به یک گردش ۶ هزار میلیارد تومانی می‌رسیم.

وی با اشاره به اینکه در اردیبهشت سال ۱۴۰۰ بعد از چند سال نهایتاً ۴۰ درصد افزایش قیمت سیمان را داشتیم عنوان کرد: پاکت ۱۶ هزار تومانی به ۲۲ هزار تومان رسید و در بورس کالا بالاترین قیمتی که قبل از قطع برق سیمان فروخته شد ۲۴ الی ۲۵ هزار تومان بود.

رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان صنعت سیمان با اشاره به اینکه سیمان را با قیمت مصوب در بورس کالا عرضه کردیم افزود: بورس کالا باعث شد که مصرف کننده هزار تن کالا را خریداری کند. هزار تن ظرفیت کوچکترین کامیونی است که می‌تواند بارگیری کند. مصرف‌کننده می‌تواند مستقیم در بورس کالا اقدام به خریداری کند، اما قیمت برای مصرف کننده در سطح بازار به ۳۲ الی ۳۴ هزار تومان رسیده است.

جمارانیان با اشاره به اینکه قیمت دستوری هر پاکت سیمان ۱۶ هزار تومان است گفت: سیمان دست به دست می‌چرخد تا به دست مصرف کننده نهایی برسد که در نهایت قیمت هر پاکت ۶۰ هزار تومان می‌شود.

وی با اشاره به اینکه اگر قیمت گذاری بر اساس عرضه و تقاضا نباشد نمی‌توانیم به سرمنزل مقصود برسیم خاطرنشان کرد: هر جایی که قیمت به صورت دستوری بود، آنجا رانت ایجاد شده است. کل صنایع سیمان بیش از ۴۰ سال از عمر آن‌ها می‌گذرد به طوری که قیمت تمام شده آن‌ها به صفر رسیده است.

جمارانیان با اشاره به اینکه اگر یک واحد تولیدی سیمان را بخواهیم ایجاد کنیم به هیچ وجه نرخ بازگشت سرمایه ندارد گفت: کارخانه‌های سیمان با این قیمتی که بوده هیچکدام نوسازی و بهسازی نشده اند و اگر تا دو سال دیگر قیمت سیمان به این حد بماند بیشتر کارخانه‌های سیمان از مدار تولید خارج می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه اکثر کارگزاری‌های بزرگ در کوچک‌ترین شهرستان‌های کشور شعبه دارند بیان کرد: کف عرضه سیمان ۱۰ تن است، مصرف‌کننده در هر نقطه‌ای از ایران از طریق بورس کالا می‌تواند اقدام به خریداری سیمان کند.


مخالف ورود سیمان به بورس کالا هستیم


فرهاد رحمانی معاون غیر فلزی دفتر صنایع معدنی با اشاره به اینکه بحث سنتی قیمت‌گذاری سیمان از سال‌های قبل وجود دارد افزود: بر اساس صورت‌های مالی واحد‌های سیمان توسط سازمان حمایت از مصرف کننده و تولیدکننده نظارت بر قیمت صورت می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه اگر واحدی قیمت دور از انتظار را در خصوص سیمان در نظر بگیرد سازمان حمایت ورود پیدا می‌کند خاطرنشان کرد: در این واحد سیمان تعزیراتی می‌شد تا قیمت به حالت قبل برگردد.

معاون غیر فلزی دفتر صنایع معدنی با اشاره به اینکه سیمان در بورس کالا عرضه شد گفت: مخالفت ما به این دلیل بود که ساز و کار لازم برای این موضوع وجود ندارد و هنوز هم اعتقاد داریم که این ساز و کار وجود ندارد، باید ساز و کار آن در نشست‌های کارشناسی با کارشناسان وزارتخانه مورد ساماندهی قرار بگیرد.

رحمانی با اشاره به اینکه هنوز قیمت گذاری سنتی وجود دارد و این به خاطر ماهیت سیمان است عنوان کرد: حتی دو سال پیش می‌خواستیم بحث بورس کالا را با صادرات سیمان سفید داشته باشیم، اما این امر محقق نشد.

وی تصریح کرد: واحد‌های سیمان مجاز هستند قیمت سیمان را به هر قیمتی که دوست دارند تعیین کنند و بفروشند، اما سازمان نظارت بر اساس ساز و کار سازمانی خود ورود پیدا می‌کند، چنانچه این قیمت از یک درصد بالاتر باشد به تعزیرات می‌خورد.

رحمانی با اشاره به اینکه سازمان‌های نظارتی جلوی افزایش قیمت را می‌گیرند ادامه داد: واحد‌های سیمان به دلیل این که نمی‌خواهند تعزیراتی شود سعی می‌کنند که به یک توافق برسند لذا سازمان حمایت صورت‌های مالی را بررسی می‌کند.

معاون غیر فلزی دفتر صنایع معدنی اضافه کرد: بر روی قیمت سیمان توافق می‌شود، ما مخالف ورود سیمان به بورس کالا هستیم.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده