تاریخ: ۱۹ آذر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۸:۴۱
بازدید: ۳۳۳
کد خبر: ۷۲۱۲۲
سرویس خبر : انرژی

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از احتمال وقوع سونامی در نوار شمالی کشور خبر داد

می‌متالز - معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس این سازمان در بیست و چهارمین نشست کمیته هماهنگی هواشناسی–آب‌شناسی دریای خزر که با حضور نمایندگانی از نیروی دریایی ارتش و سپاه پاسداران و همچنین کشور‌های حاشیه دریای‌خزر شامل روسیه، آذربایجان، تاجیکستان و قرقیزستان برگزار شد، گفت: با توجه به فعالیت‌های زمین‌شناسی که در دریای خزر انجام شده، می‌توانیم در مورد مخاطراتی که پیش رو داریم صحبت کنیم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از احتمال وقوع سونامی در نوار شمالی کشور خبر داد

به گزارش می‌متالز، به گفته دکتر علیرضا شهیدی، این مخاطرات از اهمیت زیادی برخوردارند، زیرا این منطقه زلزله‌خیز است و امکان رخداد سونامی در آن وجود دارد.

وی با بیان این‌که ساحل دریای خزر بسیار طویل است و پنج میلیون نفر را تحت الشعاع قرار می‌دهد، تصریح کرد: این طویل بودن ریسک خطر را در این منطقه بالا می‌برد و از سوی دیگر این منطقه استراتژیک است و در آن اقدامات گوناگونی انجام می‌گیرد.

شهیدی با اشاره به این‌که ما از نظر مخاطرات طبیعی در دنیا مقام سوم را داریم، افزود: از ۴۳ مخاطره طبیعی در جهان ۳۴ نوع مخاطرات در ایران محتمل است و مخاطراتی مانند سیل و زلزله برای ایرانیان ملموس‌تر است، اما بعضی از مردم نسبت به مخاطراتی مانند فرونشست حساسیست کمتری دارند.

به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از سال ۱۹۰۰ تا سال ۲۰۱۹ تعداد مخاطرات و انواع آن افزایش یافته است که البته قربانیان در این مخاطرات طبیعی کاهش داشته‌اند.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان این‌که این نشان می‌دهد اگر ما زیرساخت‌های مستحکمی برای جامعه ایجاد بکنیم مرگ و میر کمتری ناشی از مخاطرات طبیعی خواهیم داشت، تاکید کرد: ایران مستعد زلزله‌های بسیاری است و در قسمت‌های شمالی و خاوری به دلیل سختی زمین احتمال خسارات بالا است.

وی افزود: این در مقایسه با قسمت‌های جنوبی کشور که زمین حالت پلاستیکی بیشتری دارد، برآورد می‌شود و این در حالی است که اگر این زلزله‌ها در شمال کشور با مرکز زلزله در دریا اتفاق بیفتند احتمال سونامی در نوار شمالی کشور وجود دارد.

شهیدی با بیان این‌که ما مطالعات گسترده‌ای را در گسل‌های شمال البرز، آستارا و خزر انجام دادیم، خاطرنشان کرد:  این گسل‌ها در پهنه دریای کاسپین نیز ثبت شده‌اند و در صورت وقوع زلزله در سواحل نزدیک دریای کاسپین امکان وقوع سونامی و آسیب دیدن مردم و تاسیسات زیر بنایی مستقر در سواحل وجود دارد.

در نشست بیست و چهارمین نشست کمیته هماهنگی آب‌شناسی و هواشناسی دریای خزر که به مدت دو روز (۱۹ و ۲۰ آذرماه) در سازمان هواشناسی برپاست نمایندگانی از کشورهای جمهوری آذربایجان، روسیه، قزاقستان و ترکمنستان حضور دارند که به بحث و بررسی در زمینه‌های مختلف دریای خزر از جمله تراز آب، آلودگی و فعالیت‌های اقتصادی در این پهنه آبی خواهند پرداخت.

در آخرین جلسه کنوانسیون تهران (۲۲ مرداد امسال) که به میزبانی ترکمنستان برگزار شد نمایندگان کشورهای اطراف دریای خزر در مرتبه‌های نخست‌وزیر، رییس‌جمهوری و معاون اول ریاست جمهوری حضور یافته و بر حفاظت از این عرصه آبی ارزشمند تاکید کردند.

رئیس سازمان هواشناسی هشدار داد:

کاهش تراز آب دریای خزر/امکان وقوع شرایط ناگوار در سواحل

رئیس سازمان هواشناسی نیز در این نشست گفت: همچنان شاهد روند کاهشی تراز آب دریای خزر هستیم و در صورت تداوم این روند، امکان وقوع شرایط ناگوار زیست محیطی در مناطق ساحلی کشورهای حاشیه این دریا وجود دارد.

خانم سحر تاجبخش افزود: بیش از پنج سال از تصویب موافقت نامه همکاری هواشناسی آب‌شناسی دریای خزر توسط نمایندگان دولت‌های عضو این مجموعه می گذرد و عزم جدی اعضای این کمیته بر تسریع در اجرای مفاد موافقتنامه و رسیدن به اهداف اصلی آن، برنامه یکپارچه پایش و پیش بینی هواشناسی آبشناسی دریای خزر، است.

وی ادامه داد:  گام مهم دیگری که امیدوارم در این نشست بتوانیم به آن دست یابیم، تصویب مقررات داخلی کمیته است که زمینه را برای تسریع در حرکت رو به رشد کمیته ایفا کرده و امکان مشارکت هر چه بهتر کشورهای حاشیه دریای خزر را در برنامه یکپارچه پایش و پیش بینی آب و هواشناسی این پهنه آبی فراهم می کند. طی چهار سال گذشته که اولین پیش نویس این مقررات مورد بحث و بررسی قرار گرفت، پیشنهادات متفاوتی در این زمینه توسط اعضای کمیته ارائه و بررسی شد که امیدوارم بتوانیم در این نشست به پیشرفت چشمگیری در تصویب این مقررات نائل شویم. 

تاجبخش افزود: طی چند سالی که از فعالیت های کمیته می گذرد، شاهد پیشرفت های روزافزون کشورهای حاشیه دریای خزر در زمینه توسعه شبکه پایش، ارائه خدمات هواشناسی آبشناسی به کاربران ساحلی و دریایی و همچنین فناوری اطلاعات در گزارش های ملی اعضا بودیم که این مهم را می توانیم از ثمرات و نتایج فعالیت های کمیته CASPCOM در ایجاد ارتباط مستمر و سازنده میان کشورهای حاشیه دریای خزر و بهره گیری از تجارب و فعالیت های صورت گرفته در زمینه هواشناسی آبشناسی بدانیم. تلاش ما به عنوان اعضای کمیته CASPCOM استمرار این حرکت رو به رشد در راستای اجرای برنامه یکپارچه کمیته خواهد بود.

عناوین برگزیده