تاریخ: ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۱:۵۸
بازدید: ۷۱
کد خبر: ۳۰۳۳۴۱
سرویس خبر : انرژی

سهم ایران از صادرات ال ان جی دنیا چقدر است؟ / درآمد ۹ برابری قطر از پارس جنوبی نسبت به ایران

‌می‌متالز - رفینیتیو در گزارشی اعلام کرد که تقاضا برای گاز طبیعی مایع (ال ان جی) به بالاترین حد خود رسیده است. در همین زمینه قطر از فرصت استفاده کرد و با برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی به بازاریابی پرداخت. این در حالی است که ایران به علت نداشتن امکانات کافی هنوز موفق به سرمایه‌گذاری در این زمینه نشده و از قافله بازاریابی در این زمینه دور مانده است.

به گزارش می‌متالز، بر اساس داده‌های مؤسسه ردیابی حمل‌ونقل دریایی (رفینیتیو) تقاضا برای گاز طبیعی مایع (ال ان جی) از سوی کشور‌های مصرف‌کننده به بالاترین حد خود رسیده است. میزان واردات این محصول به اروپا در سال ۲۰۲۱ حدود ۳۷۹.۶ میلیون تن برآورد شد و در سال ۲۰۲۲ با افزایش ۲۹ تنی به ۴۰۹ میلیون تن رسید.

به نظر می‌رسد کاهش تقاضا در آسیا بستر افزایش عرضه برای اروپا را رقم زد. مخصوصا در بازه زمانی که چین کاهش غیرمعمول مصرف انرژی را به دلیل کاهش رشد اقتصادی مرتبط با کووید ثبت کرده بود.

رویترز نیز در این باره نوشت که حدود ۲۵ درصد از کل گاز طبیعی مایع معامله‌شده در سال ۲۰۲۲ به وسیله اروپا خریداری شده است. چراکه پس از کاهش عرضه گاز از طریق خط لوله روسیه، کشور‌های اروپایی به دنبال افزایش واردات گاز طبیعی مایع افتادند تا از بروز بحران در زمستان جلوگیری کنند؛ بنابراین مصرف گاز طبیعی مایع در سطح جهان روندی صعودی پیدا کرد.

همچنین بلومبرگ در گزارش خود به ثبت بالاترین رکورد در پنج سال اخیر برای صادرات جهانی ال ان جی اشاره کرد. از سال ۲۰۱۸ میلادی صادرات این محصول هر سال با روندی افزایشی همراه بود، این روند در ماه‌های ابتدایی سال ۲۰۲۳ میلادی شدت گرفت. با توجه به جدول زیر مشهود است که در ماه فوریه (خط سفید رنگ در نمودار) بالاترین میزان صادرات (۳۶ میلیون تن) به ثبت شده رسید.

سهم ایران از صادرات ال ان جی دنیا چقدر است؟ / درآمد ۹ برابری قطر از پارس جنوبی نسبت به ایران

با این حساب مشخص است که تب و تاب بازار خرید و فروش گاز مایع (ال ان جی) حسابی داغ شده و چشم‌انداز روشنی برای کشور‌های دارای ذخایر ال ان جی ترسیم می‌شود. انتظار می‌رفت ایران نیز با وجود داشتن دومین ذخایر گازی در جهان سهمی در این بازار داشته باشد. همانطور که قطر همسایه جنوبی ایران، با بهره‌برداری از میدان مشترک پارس جنوبی به بزرگترین صادرکننده ال ان جی تبدیل شد.

درآمد قطر ار پارس جنوبی ۹ برابر ایران

درآمد ایران از پارس جنوبی تا سال ۲۰۲۱ بیش از ۱۲ میلیارد دلار بوده است. درآمد قطر نیز در همین بازه زمانی ۱۰۵ میلیارد دلار برآورد می‌شود. با این حساب قطری‌ها تاکنون با استفاده از ظرفیت‌های پارس جنوبی ۸.۷۵ برابر ایران از این منطقه بهره مالی برده‌اند.

مرتضی بهروزی‌فرد، کارشناس انرژی، در این باره گفت: قطر قرار است طی دو تا سه سال آینده ظرفیت تولید ال ان جی خود را تا ۶۰ درصد افزایش دهد. با این حساب فاصله پیشرفت ایران با قطر در این میدان روز به روز بیشتر می‌شود.

وی ادامه داد: ظرفیت تولید ال ان جی قطر در حال حاضر ۷۷ میلیون تن در سال است که احتمالاً تا سال ۲۰۲۶ به ۱۱۰ میلیون تن در سال برسد.

بهروزی فرد گفت: مشکل اصلی ایران بیش از پول دانش فنی است. به این معنا که یعنی حتی اگر کشور پول کافی برای سرمایه‌گذاری داشته باشد همچنان در تامین تجهیزات با چالش‌روبه‌رو می‌شود. چراکه کشور دچار تحریم است و هیچ امکاناتی به ایران حتی با پرداخت پول وارد نمی‌شود.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده