تاریخ: ۱۴ مهر ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۳:۲۱
بازدید: ۲۰۶
کد خبر: ۶۰۶۷۰
سرویس خبر : انرژی
روایتی تلخ از استخراج اورانیوم در هند

مردمان جادوگودا، قربانیان جادوی توسعه‌یافتگی

می متالز - هند می‌خواهد تا سال ۲۰۳۲میلادی (۱۴۱۱خورشیدی) ۶۳ گیگاوات انرژی هسته‌ای تولید کند تا از وابستگی به انرژی‌های فسیلی بکاهد و در مسیر توسعه با گام‌های استوارتر پیش برود اما در این بین بخشی از جامعه پرجمعیت هزینه گزافی برای این روند رو به سازندگی پرداخت می‌کند؛ آنها بومیان شهر کوچک جادوگودا در شرق کشور هند هستند.
مردمان جادوگودا، قربانیان جادوی توسعه‌یافتگی

به گزارش می متالز، جادوگودا شهرستانی کوچک و محل استقرار مرغوب‌ترین کانی‌های اورانیوم جهان است که هند برای تحقق رویای هسته‌ای خود برای آن نقشه‌ها دارد اما فعالیت رآکتورهای هسته‌ای این کشور به بهای انقراض تدریجی قبایلی تمام می‌شود که در این منطقه زندگی می‌کنند.
 لاکسمی داس یکی از زنان بومی جادوگوداست که تاکنون ۳سقط جنین داشته و ۵فرزند دیگرش یک هفته پس از تولد فوت کردند. تنها فرزند باقی‌مانده او هم معلول است. فقط لاکسمی نیست، بسیاری از زنان جادوگودا هم همین درد را دارند. در واقع تمام ساکنان این سرزمین به دلایل گوناگون در معرض آسیب‌های حاصل از تابش مواد رادیواکتیو هستند. استخراج اورانیوم و عملیات فرآوری آن در کارخانه سبب تولید گرد و خاک و انتشار گاز رادون می‌شود که معدنچیان آن را استنشاق می‌کنند. کانی اورانیوم در این منطقه در جاده‌های ناهموار و کامیون‌هایی جابه‌جا می‌شود که هیچ پوششی ندارند و در نتیجه کانی‌های آلوده به مواد رادیواکتیویته از کامیون پایین می‌افتند و به اطراف جاده می‌ریزند. علاوه بر کانی‌ها، باطله‌های معدنی نیز دربردارنده درصد زیاد تشعشعات زیان‌بار هستند.
در این بین روستاهایی که در نزدیکی حوضچه‌های باطله قرار گرفته‌اند بیش از همه آسیب می‌بینند. در فصل‌های خشک، گرد و خاک برخاسته از باطله‌ها به این روستاها وارد می‌شوند و در جریان بارش باران‌های موسمی، زائده‌های رادیواکتیو به داخل نهرها و رودهای اطراف می‌ریزند و باعث ایجاد پرتوهای بیشتر می‌شوند. روستاییان از این آب آلوده برای شست‌وشو و آشامیدن استفاده می‌کنند و از حوضچه‌های آلوده ماهی می‌گیرند. بیش از صدها هزار تن زباله هسته‌ای در حوضچه‌های باطله جادوگودا جمع شده‌اند که حجم زیادی از گازهای سمی و پرتوهای هسته‌ای تولید می‌شود و آب، گیاه، خاک و در نهایت همه زنجیره غذایی را آلوده می‌کند. زباله‌های هسته‌ای می‌توانند پرتوزا و برای میلیون‌ها سال آسیب‌زا باشند.یوسی‌آی‌اِل (UCIL) کارخانه‌ای است که استخراج و فرآوری اورانیوم منطقه را بر عهده دارد و البته از پذیرش مشکلاتی که این واحد تولیدی برای جوامع محلی به وجود آورده، امتناع می‌کند و همچنان به بازگشایی معادن جدید در حوالی جادوگودا و دیگر بخش‌های کشور مشغول است. ذخایر این منطقه ۶۸سال پیش کشف و استخراج آن از سال ۱۳۴۶خورشیدی آغاز شد. اکنون هند ۲معدن فعال اورانیوم در اختیار دارد که یکی از آنها جادوگودا و دیگری معدن تامالاپال در ایالت آندراپرادش در جنوب شرق این کشور است. در نتیجه این مشکلات، جادوگودا که به زبان محلی، «سرزمین جادو» معنا می‌شود تبدیل به جهنمی آدمکش شده؛ سرزمینی که زمانی سرشار از مناظر زیبا، جنگل‌های انبوه و روستاهای کوچک محصور در تپه‌ها بود و قبیله‌ای از مردمان سختکوش در آن زندگی می‌کردند اما اکنون این مردمان در محراب توسعه‌یافتگی قربانی می‌شوند.

 

چرا اورانیوم خطرناک است؟

حامد اکبرزاده، کارشناس ایمنی معادن،  آسیب‌های برآمده از استخراج و فرآوری اورانیوم را بیشتر تشریح می‌کند و توضیح می‌دهد: موجودات زنده در همه جای جهان در اثر استنشاق بخار اورانیوم یا خوردن آب و غذای آلوده به آن و در موارد نادر از راه تماس پوستی در معرض آسیب قرار می‌گیرند. اورانیوم می‌تواند میلیاردها سال در خاک باقی بماند اما کارخانه‌های فرآوری اورانیوم یا کودهای فسفاته، سدهای باطله حاوی اورانیوم، فعالیت‌های انسانی، باد، توفان و آتش‌فشان، بیش از همه باعث انتقال اورانیوم هستند و در کنار اینها میوه و سبزی رشدیافته در زمین‌های آلوده به اورانیوم نیز به شدت مستعد این انتقال هستند.او در ادامه توضیحات خود درباره تاثیر اورانیوم بر حیات موجودات زنده می‌افزاید: خطرناک‌ترین تاثیر اورانیوم بر انسان، ابتلا به سرطان است که با تنفس ذرات رادیواکتیو معلق در هوا و ورود آن به شش‌ها ایجاد می‌شود. ذرات رادیواکتیو بر چشم، دستگاه عصبی، کلیه و ریه بسیار موثر است و می‌تواند باعث تاخیر در رشد جنین یا مرگ آن شود. در مسمومیت‌های شدید نیز اورانیوم عامل مرگ انسان است. در واقع ویژگی رادیواکتیو ذرات اورانیوم، بیشتر به دلیل تجزیه رادیواکتیو اورانیوم و توریوم به گاز رادون است. رادون پس از آزاد شدن، به ایزوتوپ‌های دیگر تبدیل می‌شود که در سطح ذرات معلق در هوا جذب خواهد شد و انسان در اثر تنفس این ذرات، آنها را در سطح شش‌ها جذب می‌کند و به سرطان و دیگر بیماری‌های تنفسی مبتلا می‌شود.

عناوین برگزیده