تاریخ: ۲۷ فروردين ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۲۴
بازدید: ۸۳
کد خبر: ۲۹۸۹۴۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
بهای جهانی طلا رکورد یک‌ساله خود را شکست

کم‌محلی معامله‌گران به گواهی سکه

‌می‌متالز - در حالی که معامله‌گران در ابتدای سال جدید به استقبال معاملات بازار مالی و مشتقه بورس‌کالا رفتند، بررسی روند دادوستد بازار مالی این بستر معاملاتی نشان می‌دهد که از حجم خرید و فروش گواهی سکه در این بازار کاسته شده است. همچنین تلاش ارز برای فتح کانال ۵۰هزار تومانی در روز‌های گذشته حامی رشد سکه بورسی و بازار فیزیکی بود. با این‌حال بیشتر بازار‌های مالی روز ابتدایی هفته جاری را با کاهش نرخ آغاز کردند.

کاهش حجم معاملات گواهی سکه

به گزارش می‌متالز، بازار مالی و مشتقه بورس‌کالا در شنبه بیست‌وپنجم فروردین‌ماه یکپارچه قرمزپوش شد. بررسی روند معاملات از افت ارزش تمام نماد‌های گواهی سکه، برخی از نماد‌های زعفران و تمام صندوق‌های کالایی خبر می‌دهد. در حالی که این بازار سال جدید را با افزایش حجم معاملات و همچنین رشد قیمت‌ها آغاز کرده بود، آمار‌ها نشان می‌دهد که برخلاف اواسط فروردین‌ماه، از حجم معاملات برای گواهی سکه کاسته شده است. به‌عنوان نمونه، حجم گواهی معامله‌شده برای سکه رفاه در اواسط ماه جاری به ۳۱۳‌هزار گواهی رسید و رکورد پنج‌ماهه خود را شکست؛ اما در روز‌های گذشته میزان گواهی فروخته‌شده به طور میانگین با افت ۵۰ درصدی مواجه شده است. با این حال قیمت گواهی سکه نوسان کمتری دارد.

در واقع به نظر می‌رسد کاهش استقبال از این دارایی به بازدهی مالی برای دارایی‌های مالی دیگر در سایر بازار‌ها مربوط بوده و ارتباط چندانی با نوسان قیمتی آن ندارد. از طرفی بهای سکه بورسی و سکه بازار‌های رسمی و غیررسمی در روز‌های گذشته مجددا افزایشی شد. در حالی که در روز‌های ابتدایی هفته گذشته ارزش دارایی‌های طلایی با افت نرخ مواجه شده بود، به نظر می‌رسد، تثبیت دلار در کانال ۵۰ هزار و ۵۱‌هزار تومانی و ناامیدی فعالان بازار از کاهش بهای آزاد ارز، بر بهای سکه نیز تاثیر گذشته است. البته این دارایی روز آغازین هفته را با کاهش نرخ آغاز کرد. تا لحظه تنظیم این گزارش در ساعات میانی روز، هر گواهی سکه بانک رفاه با قیمت بیش از ۳۱۰‌هزار تومان در بازار مالی و مشتقه بورس‌کالا معامله شد.

به طور بنیادی هر گواهی سکه ارزشی برابر یا یک‌صدم سکه کامل داشت و در نتیجه بهای سکه بورسی روز شنبه گذشته به ۳۱ میلیون و حدود ۳۰‌هزار تومان رسید، در حالی که در انتهای هفته گذشته ارزش سکه بورسی به‌طور میانگین به ۳۱ میلیون و ۳۰۰‌هزار تومان رسیده بود. همچنین بهای سکه امامی در بازار طی روز گذشته به ۳۱ میلیون و ۸۰‌هزار تومان رسید که نشان می‌دهد این دو دارایی در یک‌سطح قیمتی قرار گرفته‌اند. مقاومت دلار در کانال ۵۱ هزار تومانی و کاهش بهای جهانی هر اونس طلا در شنبه گذشته را می‌توان از دلایل افت قیمتی دارایی‌های طلایی در نظر گرفت. با این‌حال در روز‌های گذشته سکه بورسی نسبت به سکه بازار فیزیکی ارزش کمتری داشت. از طرفی برخی تحلیلگران معتقدند، با اتمام ماه مبارک رمضان نیز ارزش دارایی‌های مالی نوسان بیشتری پیدا کند؛ چرا که احتمال انتشار اخبار جریان‌ساز افزایش می‌یابد.

جهش بهای طلای جهانی

افزایش خوش‌بینی نسبت به توقف اعمال سیاست پولی انقباضی از سوی فدرال‌رزرو موجب شده است تا قیمت طلای جهانی به سقف قیمتی یکساله خود برسد. روز گذشته بهای هر اونس طلا به بیش از ۲‌هزار دلار رسید و بازه هفتگی مثبت ۵/ ۰‌درصد و بازه ماهانه مثبت ۵‌درصد را به ثبت رساند. بررسی داده‌های منتشرشده از وزارت کار ایالات‌متحده نشان می‌دهد که شاخص قیمت تولید‌کننده در این کشور طی ماه مارس به‌طور غیر‌منتظره‌ای بیشترین میزان کاهش در سه‌سال اخیر را ثبت کرده است. این درحالی است که طی هفته گذشته داده‌های تورم نیز به تعدیل شاخص قیمت مصرف‌کننده اشاره داشتند. همچنین در آخرین جلسه کمیته بازار آزاد فدرال‌رزرو معلوم شد که با توجه به داده‌های منتشرشده که نشان از مهار تورم داشته، احتمال افزایش شدید نرخ بهره در سال میلادی جاری به میزان قابل‌توجهی کاهش یافته است.

با این حال بازار‌ها همچنان آماده افزایش ۲۵/ ۰ واحدی نرخ بهره از سوی فدرال‌رزرو در ماه مه هستند. درصورتی که فدرال‌رزرو نرخ بهره را با شتاب بیشتری افزایش دهد، هزینه نگهداری شمش طلا کاهش خواهد یافت و بازار‌ها به استقبال این دارایی خواهند رفت؛ چرا که دیگر بازده اوراق قرضه به اندازه سابق نیست، در نتیجه با وجود کاهش احتمال افزایش شدید نرخ بهره همچون سال ۲۰۲۱، طلا همچنان روند صعودی خود را حفظ کرده است. رونا اکونل، تحلیلگر موسسه StoneX معتقد است، از زمان اعلام ورشکستگی بانک سیلیکون‌ولی، نقش طلا به‌عنوان یک محافظ در برابر ریسک‌های مالی و حفظ ارزش دارایی پررنگ‌تر شده است و به عنوان پوششی در برابر تورم و عدم‌قطعیت‌های اقتصادی در نظر گرفته می‌شود. در واقع با افزایش احتمال بروز بحران‌های مالی در ایالات‌متحده و بسیاری از موسسات مالی به تبع آن، تقاضا برای طلا با رشد روبه‌رو شده است. با این‌حال نرخ‌های بهره بالاتر می‌تواند از جذابیت طلا کاسته و سرمایه‌گذاران را وسوسه کند تا سرمایه خود را به سایر بخش‌های اقتصاد هدایت کنند.

همچنین انتشار داده‌ها مبنی بر کاهش سرعت تورم در هفته گذشته موجب شد تا شاخص دلار نیز افت بیش از یک‌واحدی را تجربه کند که خود می‌تواند بر بهای جهانی طلا تاثیر مستقیم بگذارد. به گزارش رویترز، دیوید مگر، مدیر معاملات فلزات در High Ridge Futures می‌گوید، این یک محیط مثبت زیربنایی برای طلاست؛ چرا که فدرال‌رزرو چرخه افزایش نرخ بهره را ادامه خواهد داد، با این حال تورم همچنان بالاتر از هدف اعلامی این نهاد خواهد ماند. همچنین برخی تحلیلگران معتقدند در حالی که احتمالا طلا در سطح قیمت‌های پیشنهادی باقی خواهد ماند و معامله‌گرانی که نگران رکود اقتصادی و گسترش بحران بانکی هستند، مستعد افزایش سود خواهند بود.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده