تاریخ: ۱۵ مرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۱:۰۸
بازدید: ۴۳
کد خبر: ۳۱۲۹۹۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

ریزش روزانه ارزش بازار سرمایه در سال ۹۹ بیشتر از امسال بود/ بازگشت اعتماد مردم به بورس برای دولت در اولویت است

‌می‌متالز - بورس در ۵۳ روز کاری از تاریخ ۱۶ اردیبهشت ماه امسال تا اول مرداد ماه ۲۴.۷ درصد از ارزش خود را از دست داده است. این در حالی است که در ۱۹ مرداد ماه سال ۱۳۹۹ که بورس بالاترین ارزش بازار وقت را داشت در ۵۳ روز کاری بیش از ۳۶.۳ درصد از ارزش خود را از دست داد. همچنین در مقیاس دلاری ریزش روزانه ارزش بازار سهام در سال ۹۹ حدود ۳ برابر ریزش امسال بوده است.

به گزارش می‌متالز، مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به مطلب مورخ اول مرداد ماه روزنامه تعادل با عنوان «بورس شهر بی‌دفاع/ بورس رکورد منفی‌ها را شکست!»، توضیح داد: همچنان که دولت بار‌ها اعلام کرده، بازگشت اعتماد مردم به بازار سرمایه برای دولت در اولویت است و رویکرد دولت برای ارتقای این بازار و بازگرداندن آن به جایگاه اصلی‌اش در اقتصاد تغییری نکرده است.

اگرچه بازار سهام در هفته‌های اخیر تحت تأثیر برخی اخبار و رویداد‌ها نوساناتی داشت و اعمال تغییرات در نرخ انرژی و خوراک شرکت‌های پالایشی، پتروشیمی‌ها و صنایع فلزاتی و سیمانی در کنار رکود قیمت‌های جهانی محصولات که قیمت‌های محصولات تولیدی را تحت تأثیر قرار می‌دهد، باعث شد تا بازار با نااطمینانی بالایی روبه‌رو شود، اما دولت با ریشه‌یابی بسیاری از این نااطمینانی‌ها تلاش می‌کند تا مسائل بازار سرمایه به صورت ریشه‌ای حل شود.

به طور مثال، یکی از این مشکلات از ساختار‌های معیوب حاکمیتی شرکت‌ها نشات می‌گیرد و سازمان بورس برای رفع این مسائل با برگزاری جلسات آموزشی در جهت ارتقای سطح حاکمیت شرکتی در شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان بورس، سعی در بهبود رابطه سهامداران و مدیریت صنایع دارد. در عین حال دولت قائل به حمایت از بازار سرمایه تا قرار گرفتن در مسیر اصلی است؛ از جمله اقدامات انجام‌شده در این زمینه، مذاکرات صورت گرفته با صندوق توسعه ملی برای واریز منابع به صندوق تثبیت بازار سرمایه بود که در این راستا شاهد حمایت‌هایی از سوی صندوق توسعه ملی جهت تجهیز منابع صندوق تثبیت بازار سرمایه بوده‌ایم.

ایجاد نهضت ملی تأمین مالی و اجرای پروژه‌های ملی از دیگر رویکرد‌های جدی دولت است که از این مسیر نیز ارتقاء جایگاه بازار سرمایه از سوی دولت دنبال می‌شود؛ این موضوع علاوه بر آنکه در برنامه هفتم توسعه دنبال می‌شود در کوتاه‌مدت نیز از سوی دولت پیگیری شده است. بر همین اساس در ۳ ماهه نخست امسال سه اقدام مهم «عرضه اولیه» «انتشار اوراق شرکتی» و «افزایش سرمایه شرکت‌های بورسی» برای تحقق این هدف انجام شده تا تامین مالی تولید از بازار سرمایه به عنوان یکی از مطمئن‌ترین روش‌های تامین مالی محقق شود.

دولت در برنامه هفتم هم به دنبال ارتقاء جایگاه بازار سرمایه برای تامین مالی بخش واقعی اقتصاد است. در نتیجه تلاش‌های دولت، بورس تا اواسط اردیبهشت ماه امسال وضعیت نسبتا مناسبی داشت، اما برخی تصمیمات در حوزه گاز، محصولات پتروشیمی، فلزات و سایر محصولات اثرات منفی بر سودآوری شرکت‌ها داشت. نحوه ابلاغ این مصوبات و البته همزمان شدن آن با اعلام برخی تغییرات در شرایط سودآوری شرکت‌های پالایشی موجب شد، بازار با یک جو روانی منفی روبه‌رو شود. وزارت اقتصاد در این موارد پیشنهادات اصلاحی خود را مطرح و به طور خاص پیشنهاد تعیین فرمول مناسب برای نرخ خوراک صنایع را مطرح کرد، اما به هر حال در کمیسیون اقتصادی دولت رای نیاورد.

با این حال دولت برای حمایت از بازار سرمایه تصمیماتی داشته است. با توجه به اینکه شاخص‌های بنیادی بازار و چشم‌انداز سودآوری شرکت‌ها و صنایع بورسی چشم‌انداز مناسبی است و همانطور که قبلا هم اعلام شده که فقط اگر صنایع تولیدی را در نظر بگیریم، برآورد کارشناسان این است که در پایان سال حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان سود خالص صنایع تولیدی را در بورس خواهیم داشت که نفع این سود به سهامداران و مردم می‌رسد.

برخی نگرانی‌ها مبنی بر مصوباتی که ناشی از بودجه ۱۴۰۲ و تصمیمات برخی از دستگاه‌های دولتی موجب دغدغه و نگرانی فعالان بازار سرمایه شده بود، که برای رفع این نگرانی‌ها و پیش‌بینی‌پذیر کردن و افزایش اعتماد برای فعالان بازار، رئیس جمهور دستوراتی صادر کرد و شخص معاون اول رئیس جمهور نیز دستوراتی را به وزارتخانه‌هایی که برنامه‌هایی را در خصوص تغییر قیمت نهاده‌های تولید داده بودند، ارائه کرد و در نهایت برنامه وزارتخانه‌های نیرو و نفت از دستور کار خارج شد تا یک فضای باثبات و پیش‌بینی‌پذیری در این بازار ایجاد شود.

بالاترین ارزش بورس در سال جاری ۹ میلیون و ۳۷۰ هزار و ۷۰۹ میلیارد تومان در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ماه بوده که در تاریخ اول مرداد ماه (روز انتشار گزارش روزنامه) امسال ارزش بازار به ۷ میلیون و ۴۶ هزار و ۸۲۷ میلیارد تومان کاهش یافته بود که در این مدت بورس ۵۳ روز کاری داشته و ۲۴.۷ درصد از ارزش خود را در این مدت از دست داده است. در این ۵۳ روز کاری ۲ میلیون و ۳۲۴ هزار و ۳۸۲ میلیارد تومان از ارزش بازار کاسته شده که به طور میانگین بورس روزانه ۴۳ هزار و ۸۵۶ میلیارد تومان از ارزش خود را از دست داده است. این در حالی است که در ۱۹ مرداد ماه سال ۱۳۹۹ که بورس بالاترین ارزش بازار وقت را داشت، ارزش بازار سهام ۷ میلیون و ۷۷۷ هزار و ۶۰۴ میلیارد تومان بوده که به یکباره با افتی تاریخی مواجه شد.

جالب اینکه ارزش بازار سهام در آن زمان در ۵۳ روز کاری یعنی از ۱۹ مرداد ماه تا ششم آبان ماه ۱۳۹۹، بیش از ۲ میلیون و ۴۲۹ هزار و ۸۰۹ میلیارد تومان از ارزش خود را از دست داد که بیش از ۳۶.۳ درصد از ارزش بازار بود و به صورت میانگین بازار سهام در این مدت روزانه بیش از ۵۳ هزار و ۳۸۵ میلیارد تومان از ارزش خود را از دست داده است که با یک مقایسه ساده ریالی متوجه می‌شویم که میزان سقوط ارزشی بورس در ریزش تاریخی سال ۱۳۹۹ بیش از ۲۱.۷ درصد بیشتر از ریزش بازار سرمایه در اردیبهشت ماه امسال بوده است.

نکته جالب توجه اینکه اگر مقیاس دلاری ارزش بورس را در نظر بگیریم، با احتساب میانگین نرخ دلار ۲۲ هزار تومانی، روزانه حدودا ۲.۵ میلیارد دلار از ارزش بورس در ریزش سال ۱۳۹۹ کاسته می‌شد، اما این رقم در ریزش اردیبهشت ماه بازار سرمایه با دلار ۴۹ هزار تومانی، روزانه ۸۹۵ هزار دلار از ارزش خود را از دست داده است.

منبع: شبکه اخبار اقتصادی و دارایی ایران(شادا)

عناوین برگزیده