تاریخ: ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۱:۵۱
بازدید: ۷۰
کد خبر: ۳۱۳۸۰۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

واردات ۷.۴ میلیون تن کالای اساسی در سال جاری

‌می‌متالز - رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی از ترخیص ۷.۴ میلیون تن کالا به ارزش ۴.۸ میلیارد دلار در سال جاری خبر داد.

به گزارش می‌متالز، محمد رضوانی‌فر، رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی، امروز (دوشنبه) در نشست خبری در گمرک جمهوری اسلامی گفت: در گمرک در سال جاری ۵۹ هزار میلیارد تومان از محل درآمد‌های گمرکی وارد خزانه کرده که این رقم نسبت به ۳۰ میلیارد دلار سال گذشته حدود ۲ برابر شده است.

وی افزود: در سال جاری همچنین ۱۶۲۱ دستگاه خودرو به گمرک ارسال شده که از این تعداد ۹۲۸ دستگاه خودرو در مراحل تشریفات قانونی قرار دارد و ۶۹۳ دستگاه خودرو از گمرکات ترخیص شده است.

رئیس کل گمرک در مورد دلیل ایستایی کالا در گمرکات اظهار داشت: عواملی که باعث ایستایی کالا می‌شود، یکی قبل از اظهار کالا به گمرک است که کالا وارد پایانه، بندر، منطقه آزاد یا منطقه ویژه شده، ولی به گمرک اظهار نشده است. دوم، بعد از اظهار کالا، چون پروانه ترخیص صادر نشده، امکان ترخیص کالا نیست و سوم، بعد از صدور پروانه ترخیص کالا، چون هزینه کالا برای مالک اصلی پرداخت نشده، امکان ترخیص کالا وجود ندارد. یا اینکه کالا اسناد حمل و یا ثبت سفارش ندارد و یا اینکه زمان آن گذشته است؛ بنابراین کالا در گمرک متوقف می‌شود.

رضوانی‌فر همچنین با بیان اینکه ۲۱ دستگاه همجوار گمرک شامل سازمان استاندارد، سازمان غذا و دارو، قرنطینه دامی و نباتی و دستگاه‌های دیگر هستند، گفت: وقتی یک کالا باید مجوز این دستگاه‌ها را دریافت کند، به صورت سیستماتیک به سازمان‌های همجوار اعلام می‌شود و برخی از آن‌ها کمتر از ۷ روز پاسخ استعلام‌ها را می‌دهند و سازمان حفظ نباتات کمتر از ۵ روز جواب می‌دهد، اما برخی سازمان‌ها مانند استاندارد، غذا و دارو و دامپزشکی میانگین ۱۰ روز پاسخ می‌دهند، البته در مورد سازمان استاندارد از ۱۷ روز به ۱۰ روز کاهش یافته است، اما به هر حال این مدت برای ترخیص کالا زمان می‌برد.

وی افزود: گمرک برای تسهیل در ترخیص کالا‌های اساسی ۳۰۰۰ کد کالا را بدون تخصیص ارز یا کد ساتا ترخیص می‌کند، حتی حقوق گمرکی خود را هم از آن‌ها دریافت نمی‌کند و با اسناد ذی‌حسابی قبول می‌کند، یعنی به صورت نسیه ترخیص می‌کند تا سرعت گردش و ترخیص کالای اساسی افزایش یابد.

به گفته رئیس کل گمرک؛ در بودجه امسال، ۴۰ هزار میلیارد تومان حقوق ورودی برای خودرو در نظر گرفته شده که پیش‌بینی شده است ۲ میلیارد دلار واردات خودرو صورت گیرد که از محل آن ۴۰ همت حقوق ورودی دریافت کند، اما این رقم مطابق بودجه تاکنون محقق نشده است.

رضوانی‌فر در مورد ورود خودرو‌های دست دوم، گفت: قانون آن تصویب شده و آیین‌نامه مربوطه باید ظرف یک ماه تدوین می‌شد و ما حداکثر تسهیل‌گری برای ترخیص این خودرو‌ها را خواهیم داشت.

وی در مورد رسوب کالا گفت: سال قبل حدود ۱۲۲ میلیون تن کالا از گمرک صادر شد و ۳۸ میلیون تن هم واردات انجام شد، یعنی در مجموع ۱۶۰ میلیون تن کالا در گمرکات گردش پیدا کرد که از این میزان ایستایی چند هزار تن کالا امر طبیعی است و در برخی گمرکات ما مانند بوشهر، شهید باهنر، شهید رجایی روزانه چندصد هزار دستگاه کامیون و واگن وارد و خارج می‌شود.

رئیس کل گمرک اظهار داشت: در حال حاضر ۴.۸ میلیون تن کالا موجودی در گمرکات و شامل محوطه و پای اسکله و کشتی داریم که از این رقم ۳.۲ میلیون تن در محوطه گمرک، ۱۴ فروند کشتی در کنار اسکله و ۲۵ کشتی در لنگرگاه‌ها پر از کالا وجود دارد که ۱.۳ میلیون تن کالا را شامل می‌شود.

به گفته رضوانی‌فر؛ بسیاری از بنادر بزرگ دنیا محل نگهداری و انبار کالا‌های اساسی است. در کشور ما هم ۹۰ درصد مخازن نگهداری روغن خام که مربوط به شرکت بازرگانی دولتی و یا شرکت پشتیبانی امور دام است، در بنادر وجود دارد که مرتب محموله جدید وارد می‌شود و محموله‌های قدیمی ترخیص می‌شوند و از این انبار‌ها به عنوان ذخیره استراتژیک استفاده می‌شود.

وی همچنین در مورد معطلی ۲۰۰ تن گوشت در بنادر گفت: بخشی از این گوشت‌ها مجوز قرنطینه دامپزشکی گرفته بود و ترخیص شد. یک بخش مجوز نداشت و در روزی که مجوز آن صادر شد، در کمتر از ۴ ساعت محموله ترخیص شد.

رئیس کل گمرک تأکید کرد: در ۴ ماه امسال ۷.۴ میلیون تن کالا به ارزش ۴.۸ میلیارد دلار وارد کشور شده است و ایستایی رقم کوچکی به معنای اشکال مبنایی در کار نیست.

رضوانی فر همچنین در مورد بنزین گفت: در روز‌های اخیر واردات بنزین نداشتیم. در سال قبل ۴۳ درصد صادرات کشور مربوط به صادرات پتروشیمی، گاز و میعانات گازی و به ارزش ۲۳.۵ میلیارد دلار بوده است.

وی در مورد همکاری گمرکات ایران با کشور‌های همسایه گفت: ۷۵ درصد تجارت ایران با کشور‌های هند، چین، امارات، ترکیه و عراق انجام می‌شود که با اکثر این کشور‌ها توافق‌نامه گمرکی داریم و وقتی وارد سازمان‌هایی مانند پیمان شانگ‌های می‌شویم، معاهدات گمرکی با آن‌ها منعقد می‌شود و عملیات گمرکی به آسانی انجام می‌شود.

منبع: اگزیم نیوز

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده