تاریخ: ۱۸ مهر ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۰۳
بازدید: ۱۱۸
کد خبر: ۳۲۰۰۵۶
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
بررسی وضعیت بازار جهانی فلز سرخ در ۲۰۲۴

سبقت عرضه از تقاضا در بازار مس

‌می‌متالز - وضعیت بازار جهانی مس به صورت نسبی در سال ۲۰۲۳ در حالت تعادل قرار دارد؛ اما براساس مطالعات گروه‌های تحقیقاتی در حوزه مس پیش‌بینی می‌شود که در سال ۲۰۲۴ بازار مس با مازاد عرضه ۴۶۷‌هزار تنی مواجه شود.

به گزارش می‌متالز، براساس مطالعات، میزان رشد مصرف جهانی مس در سال ۲۰۲۴ به ۲.۷‌درصد می‌رسد. طی سال‌های آینده به دلیل قابلیت هدایت الکتریکی فلز سرخ همزمان با رونق گرفتن تولید خودرو‌های برقی، تقاضا برای این فلز به صورت گسترده افزایش خواهد یافت که این امر موجب افزایش قیمت مس در سال‌های آینده خواهد شد.

سبقت عرضه از تقاضا در بازار مس

گروه بین‌المللی مطالعات مس (ICSG) اعلام کرد که بازار مس از تعادل عرضه و تقاضا در سال ۲۰۲۳ به مازاد عرضه عمده در سال ۲۰۲۴ تبدیل خواهد شد. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که میزان تولید مس نسبت به میزان تقاضا در سال ۲۰۲۴ حدود ۴۶۷‌هزار تن فراتر رود. این در حالی است که پیش‌بینی قبلی گروه ICSG مازاد عرضه ۲۹۷‌هزار تنی را برای سال ۲۰۲۴ پیش‌بینی کرده بود. این گروه معتقد است که بازار در سال‌جاری با کسری مواجه خواهد شد، اما پیش‌بینی کسری ۱۱۴‌هزار تنی این شرکت در ماه آوریل در سال‌جاری به ۲۷‌هزار تن کسری در سال کاهش یافته است. متخصصان آماری گروه ICSG تاکید می‌کنند که پیش‌بینی‌های انجام‌شده به صورت لحظه‌ای در زمان انجام می‌شوند و نتایج واقعی به دلیل تحولات غیرقابل پیش‌بینی تعادل بازار را به هم می‌زنند. تضعیف تقاضا از طرف غرب و همچنین قدرت تولید چین دو مولفه موثر بر اعداد و ارقام پیش‌بینی‌شده به حساب می‌آیند.

رکود غربی، رونق چینی

براساس جلسه ICSG در ماه آوریل انتظار می‌رفت که میزان تقاضا خارج از بازار چین در سال‌جاری چیزی حدود ۰.۴‌درصد افزایش داشته باشد؛ این در حالی است که در سال ۲۰۲۲ میزان تقاضا خارج از چین ۱.۶‌درصد رشد داشت. اما براساس آخرین تحقیقات این گروه مطالعاتی بین‌المللی حوزه مس پیش‌بینی می‌شود که میزان مصرف مس در خارج از چین نه‌تن‌ها رشد نکند، بلکه حدود یک‌درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته باشد که این افت تحت‌تاثیر کاهش مصرف در کشور‌های اتحادیه اروپا و آمریکای شمالی است. تضعیف تقاضا در غرب از قدرت تولید در چین بیشتر است و بر این اساس پیش‌بینی می‌شود که مصرف ظاهری در سال‌جاری ۴.۳‌درصد با رشد همراه باشد. گروه ICSG بر کلمه «ظاهری» تاکید دارد؛ چراکه داده‌ها و آمار‌های منتشرشده همچون تولید داخلی، تجارت خالص و تغییرات در آمار‌ها قابل رصد و اندازه گیری است، اما آنچه در واقعیت در این کشور به مصرف می‌رسد به‌سادگی قابل محاسبه نیست.

میزان تقاضای چینی‌ها در سال‌جاری افزایشی بوده و به نظر می‌رسد استفاده از مس در بخش انرژی‌های سبز همچون خودرو‌های برقی طی سال‌های آتی روند روبه رشد داشته باشد و فلز سرخ رکود تولید و تقاضا در ۶ ماه گذشته را تا حد زیادی جبران کند. آخرین شاخص‌های مدیران خرید نشان می‌دهد که میزان فعالیت کارخانه‌های چینی افزایش یافته است و چین همچنان به عنوان محرک اصلی تقاضای جهانی مس ظاهر می‌شود؛ چراکه نرخ‌های بهره بالا بر فعالیت‌های تولیدی در اروپا و ایالات‌متحده تاثیر مستقیم می‌گذارد. ICSG چشم انداز اقتصاد جهانی را چالش برانگیز می‌داند، اما براساس آمار‌ها به سال ۲۰۲۴ بسیار خوش‌بین است. براساس پیش‌بینی‌ها میزان رشد مصرف جهانی در سال ۲۰۲۴ از ۲.۸‌درصد به ۲.۷ درصد خواهد رسید. طبق بیانیه گروه ICSG بهبود مورد انتظار در فعالیت‌های تولیدی، انتقال مداوم انرژی و توسعه ظرفیت جدید در کشور‌های مختلف باید از رشد میزان مصرف جهانی در سال ۲۰۲۴ حمایت کند.

افزایش ۴.۶ درصدی تولید مس پالایش‌شده در ۲۰۲۴

رشد مورد نظر تولید مس تصفیه‌شده جهانی طی سال آینده با افزایش ۴.۶ درصدی پیش‌بینی شده که به نوعی در حال حاضر این افزایش آغاز شده است. ICSG پیش‌بینی خود از میزان رشد تولید مس پالایش‌شده برای سال ۲۰۲۳ را از ۲.۶‌درصد به ۳.۸ مورد بازبینی قرار داد. افزایش در بخش تولید فلزات نیز همچون تقاضا به چین مربوط می‌شود که واحد‌های تولیدی چینی به توسعه ظرفیت ذوب و پالایش خود ارتباط می‌دهند. محدودیت‌های عملیاتی و قطعی، تعمیر و نگهداری کارخانه ذوب در شیلی، اندونزی، سوئد و ایالات‌متحده روند تولید مس تصفیه‌شده در خارج از چین را در سال‌جاری محدود می‌کند، اما کارخانه‌های ذوب چین به‌شدت در حال افزایش میزان تولید هستند.

گزارش‌های ارائه‌شده از داده‌های محلی بازار فلز شانگ‌های نشان می‌دهد که تولید ملی در هشت‌ماه ابتدایی سال ۲۰۲۳ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۱.۵‌درصد افزایش یافته است. برای سال ۲۰۲۴ احداث کارخانه‌های ذوب جدید در اندونزی، هند و ایالات‌متحده انگیزه را برای افزایش ظرفیت تولید بیشتر می‌کند. همچنین ICSG انتظار دارد که میزان مس تولیدشده از مواد بازیافتی با حمایت سرمایه‌گذاری کارخانه‌های ذوب ثانویه و پالایشگاه‌های جدید در سال‌جاری و سال آینده افزایش یابد.

قیمت مس تحت فشار تحولات جهانی

میزان مازاد عرضه مورد انتظار ICSG برای سال آینده بازار را شگفت‌زده کرده است، اما ارزیابی آن نیز مبنی بر این است که عرضه و تقاضا در سال‌جاری در حالت تعادل باشد. اغلب تحلیلگران بر این باورند که در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ مازاد تولید وجود داشته باشد. آخرین بولتن ماهانه ICSG نشان می‌دهد که بازار جهانی مس در هفت‌ماه ابتدایی سال ۲۰۲۳ مازاد تولید سنگین ۲۱۵‌هزار تنی داشته است. اگر تقاضای غرب تا پایان سال‌جاری همچنان ضعیف باقی بماند، مشخص نیست که چگونه مازاد تولید در نیمه اول سال آینده از بین خواهد رفت تا کسری اندک مورد انتظار گروه در کل سال ایجاد شود.

این در حالی بوده که ممکن است زمان‌بندی بحث‌برانگیز باشد. در به‌روزرسانی ICSG اعلام شده است که بازار مس به سمت دوره رشد سریع تولید و تقاضای خارج از چین در جهان در حال حرکت است. این ترکیب نزولی بوده که قیمت مس را تحت فشار قرار داده است، قیمت فلز سرخ این هفته برای اولین بار از ماه مه به سطح ۸‌هزار دلار در هر تن رسید و آخرین بار نیز با قیمت ۸ هزار و ۱۰۸ دلار معامله شد. به طور کلی مس آینده روشنی درحوزه انتقال انرژی دارد، اما در حال حاضر تعادل فوری بین عرضه و تقاضاست که بر بازار تاثیر گذاشته است.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده