تاریخ: ۱۲ آبان ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۰:۴۷
بازدید: ۱۰۴
کد خبر: ۲۳۴۷۰۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
حسنی سعدی مطرح کرد؛

بورس کالا بستر کشف عادلانه قیمت کالاهاست نه تنظیم بازار

‌می‌متالز - محمد حسنی سعدی سخنگوی بورس کالای ایران در برنامه «صدای تولید» رادیو اقتصاد به کارکرد‌های بورس کالا اشاره کرد و گفت: در نظام اقتصادی اگر بخواهیم از کارکرد واقعی بورس کالا استفاده کنیم، باید نکاتی را به عنوان پیش فرض بپذیریم که یکی از مهم‌ترین این نکات، پذیرش نظام بازار است.

به گزارش می‌متالز، وی افزود: بعضا مشاهده می‌شود که به بورس کالا صرفا به عنوان عامل تنظیم بازار و بستری برای کاهش قیمت کالا‌ها نگاه می‌شود، اما این تفکری اشتباه است و اینگونه تصورات گا‌ها در میان مسوولان به ایجاد مشکل و دردسر در بازار‌های کالایی منجر شده که البته این نگاه عموما به گذشته مربوط است.

حسنی سعدی تاکید می‌کند که بورس کالا، صرفا می‌تواند عامل کشف قیمت عادلانه و واقعی کالا‌ها در تقابل عرضه و تقاضا باشد و این مسئله از مهم‌ترین کارکرد‌های بورس کالا قلمداد می‌شود.

وی ادامه داد: ارتقای شفافیت، حذف برخی واسطه‌های غیر ضروری و امکان تخصیص بهینه کالا به تولیدکنندگان صنایع پایین دستی و مصرف کنندگان واقعی و در نهایت امکان برنامه ریزی تولید از دیگر کارکرد‌های مهم بورس کالا محسوب می‌شود. به عبارت بهتر بورس کالا این امکان را به تولیدکنندگان صنایع پایین دستی می‌دهد که بتوانند بر روی مواد اولیه خود و تامین آن در بلند مدت برنامه ریزی داشته باشند.

سخنگوی بورس کالا در پاسخ به این سوال که آیا عرضه محصولات در این بورس می‌تواند به درجه بندی و استانداردسازی کالا‌ها نیز کمک کند؟ گفت: در بورس‌های کالایی دنیا چه آن‌هایی که به صورت فیزیکی کار می‌کنند و چه آن‌هایی که بر روی اوراق بهادار فعال هستند، کامودیتی‌ها مورد معامله قرار می‌گیرند لذا کالا‌هایی که جنبه مصرفی داشته یا همگن نبوده و قابل استانداردسازی نیستند امکان عرضه در بورس‌های کالایی را ندارند. از این رو در پاسخ به این سوال باید گفت، پذیرش محصولات در بورس کالا می‌تواند به استاندارد پذیری و ارتقا استاندارد کالا‌ها منجر شود چنانچه در برخی محصولات کشاورزی نیز این موضوع عملیاتی شد.

او ادامه داد: برای مثال برخی کالا‌ها مانند محصولات پتروشیمی و مقاطع فولادی، استاندارد‌ها و آنالیز‌های مشخصی دارند، اما کیفیت محصولات کشاورزی متغییر است و بورس کالا می‌تواند از طریق پذیرش یک کالا با یک استاندارد مشخص، امکان پایش سایر کالا‌ها را مطابق استاندارد مربوطه فراهم آورد.

او در بخش پایانی این گفتگو به ارتقای جایگاه بورس کالا در نزد سیاست گذاران اقتصادی کشور اشاره کرد و گفت: خوشبختانه با توجه به تجربیات و اقدامات انجام شده طی سال‌های اخیر، امروز رویکرد‌ها به بورس کالا در میان مسوولان مثبت شده است و اگر برخی تلقی‌های اشتباه را کنار بگذاریم در مجموع اقبال به بورس کالا و استفاده از کارایی و کارکرد آن در جهت شفافیت اقتصادی یک بحث کاملا پذیرفته شده است.

حسنی سعدی در خاتمه تاکید کرد: در دولت جدید اقبال بی نظیری به بورس کالا و کارکرد آن در اقتصاد وجود دارد و تاکنون جلسات بسیار مفیدی میان مسوولان دولتی و بورس کالا برگزار شده و امیدواریم به زودی شاهد اتفاقات مثبت بیشتری در حوزه شفافیت بازار‌های کالایی و حمایت از تولید از طریق بستر بورس کالا باشیم.

منبع: کالاخبر

عناوین برگزیده
کاش نمی‌دیدمت!
یادداشت علیرضا مخبر دزفولی قائم‌مقام مدیرعامل در امور ستادی و مسوولیت‌های اجتماعی شرکت فولاد خوزستان

کاش نمی‌دیدمت!