تاریخ: ۰۴ مرداد ۱۴۰۱ ، ساعت ۰۱:۰۳
بازدید: ۷۹
کد خبر: ۲۶۸۶۴۴
سرویس خبر : آهن و فولاد
چشم‌انداز منفی بازار داخلی سبب افت دوباره بهای فولاد شد

تداوم حکمرانی رکود جهانی بر بازار فولاد

‌می‌متالز - کاهش تولید نوردکاران داخلی همچنان سبب برتری تقاضا نسبت به عرضه در معاملات روز گذشته رینگ داخلی بورس‌کالا شد. تداوم کاهش بهای شمش فولاد در داخل نیز انگیزه برخی از خریداران برای تقاضای فولاد بود. با این حال، ترس از رکود جهانی، خریداران داخلی را نیز نگران کرده و نسبت به هفته گذشته تقاضا برای خرید شمش فولاد کاهش یافته است. در بازار‌های جهانی نیز افت بی سابقه تقاضا سبب شده است تا کارخانجات فولاد، تولید خود را کاهش دهند. خبر‌ها حاکی از آن است که در شرق آسیا کاهش سود به دلیل سقوط تقاضای جهانی، انگیزه اصلی نوردکاران مطرح دنیا برای کاهش تولید بوده است.

افت بهای داخلی فولاد

به گزارش می‌متالز، با وجود سقوط بهای شمش فولاد، رونق در تقاضا همچنان وجود دارد. روز گذشته در رینگ داخلی بورس‌کالا هر کیلوگرم شمش فولاد با میانگین قیمت پایه ۱۲‌هزار و ۵۰۰ تومان عرضه شد که نسبت به هفته قبل کاهش حدود ۵ درصدی داشت. به دلیل افت قیمت‌ها در بازار‌های گندله و سنگ‌آهن در هفته‌های اخیر، کاهش نرخ پایه دور از انتظار نبود و بسیاری از فعالان بازار آن را پیش‌بینی می‌کردند. برتری تقاضا بر عرضه در رینگ داخلی بورس‌کالا همچنان ادامه دارد و روز گذشته نوردکاران، تقاضای ۲۸۶‌هزار تنی را به ثبت رساندند. باوجود رکود در بازار داخلی، کاهش عرضه فولاد از سمت نوردکاران سبب اختلاف محسوس بین عرضه و تقاضا در معاملات شمش فولاد شده است. خاموشی تابستانه اعمال‌شده بر صنایع فولادی در تیرماه عامل اصلی کاهش تولید فولاد در هفته‌های اخیر بود که به تبع آن موجب کاهش عرضه نیز شد. البته اتمام محدودیت‌ها در مصرف برق کارخانه‌ها موجب افزایش تولید صنایع فولادی شده و این هفته عرضه شمش فولاد با افزایش ۵ درصدی نسبت به هفته قبل به محدوده ۱۲۱‌هزار تن رسید.

افت تقاضا باوجود برتری بر عرضه

تقاضا در روز گذشته نسبت به هفته قبل روند کاهشی داشت. باوجود رونق معاملات شمش فولاد در هفته‌های گذشته، بالاخره واهمه از رکود جهانی به بازار داخلی نیز سرایت کرد. نگرانی از خاموشی‌های تابستانه سبب شد تا در اوایل فصل گرما بازار داخلی مسیری خلاف جهت معاملات جهانی را در پیش بگیرد؛ اما به دلیل امیدواری به کاهش خاموشی‌ها در مرداد و شهریورماه، تقاضا نیز روند کاهشی را در پیش گرفته است. همچنین طبق نگرش سنتی نسبت به فصل گرما و افزایش ساختمان سازی در فصل دوم سال، بایدتقاضا برای شمش فولاد و مقاطع طویل افزایش پیدا می‌کرد؛ اما به دلیل رکود در بخش مسکن در سال‌جاری تقاضا به صورت چشمگیری افزایش نیافته است. برخی فعالان بازار با وجود کاهش بی برقی صنایع و همچنین تعطیلات آتی در مردادماه، چشم‌انداز روشنی برای معاملات بازار فولاد نمی‌بینند و معتقدند که اگر قیمت‌های جهانی روند سابق خود را در پیش بگیرد، به دلیل افزایش رکود بازار داخلی بسیاری از نوردکاران داخلی نیز با مشکل مواجه خواهند شد.

با توجه به اطلاعیه بورس‌کالا در هفته گذشته مبنی بر پیروی قیمت پایه مقاطع طویل فولادی از قیمت پایه شمش فولاد از هفته جاری، میانگین قیمت پایه میلگرد و تیرآهن عرضه‌شده در تالار داخلی بورس‌کالا در چهارشنبه آتی نیز به ترتیب ۱۴‌هزار تومان و ۱۴‌هزار و ۳۰۰ تومان خواهد بود. بهای شمش فولاد صادراتی فوب خلیج‌فارس نیز به دنبال کاهش تقاضای جهانی کاهش ۴ درصدی را تجربه کرد و به کانال ۴۸۰ دلاری به ازای هر تن سقوط کرد. قیمت پایه شمش فولاد در رینگ داخلی بورس‌کالا به طور معمول از میانگین قیمت صادراتی آن کمتر بوده؛ اما در هفته‌های اخیر به دنبال چشم انداز منفی در بازار‌های جهانی فولاد، تولید داخل حتی از فولاد صادراتی نیز گران‌تر شده است.

بازار فلزات صنعتی در جهان همچنان با مشکل عدم‌تناسب شدید بین عرضه و تقاضا رو به روست. شیوع سویه جدید ویروس کرونا و افزایش تورم همچنان سبب تداوم رکود در معاملات جهانی شده است. تورم نقطه به نقطه در بسیاری از کشور‌های توسعه‌یافته مرز ۵‌درصد را رد کرده و در ایالات متحده و انگلستان به ۹‌درصد نیز رسیده است؛ عاملی که سبب شد تا بانک‌های مرکزی در غرب با محوریت ایالات متحده نرخ بهره را در چند دوره متوالی افزایش دهند و رکود فراگیر در بازار‌های جهانی را به ارمغان بیاورند.

کاهش تولید کارخانه‌های فولاد در آسیا

چشم انداز رکودی در اکثر کشور‌های دنیا تقاضای فولاد را تحت تاثیر قرار داده است. در شرق آسیا زنگ خطر کارخانه‌های فولاد چینی به صدا درآمده؛ چرا که به دلیل تقاضای ضعیف بازار، سود خالص این تولیدکنندگان بسیار کاهش یافته است. بیشترین ضرر متعلق به گروه تولیدی آهن و فولاد هونان‌والین در این کشور بوده است. این شرکت همچنین پیش‌بینی می‌کند که رکود در بخش فلزات صنعتی و فولاد در چند سال آینده ادامه خواهد داشت. موجودی فولاد ساختمانی در بازار چین نیز به دلیل کاهش تولید کارخانه‌ها در چند هفته اخیر پایین آمده؛ ولی کاهش موجودی بازار کمک اندکی به قیمت‌ها کرده؛ چرا که بحران بازار مسکن چین بر تقاضای مصرف‌کننده‌های مقاطع فولادی به‌شدت تاثیر گذاشته؛ از این رو قیمت‌ها نزولی است. قیمت سنگ آهن چین به دلیل افت تقاضا و سقوط قیمت فولاد همچنان در کانال ۱۰۰ دلاری به ازای هر تن باقی مانده و افزایش نداشته است.

پیش‌بینی می‌شود تولید فولاد ژاپن نیز در سه‌ماه سوم سال میلادی جاری ۴/ ۲‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن کاهش داشته باشد و به ۴۹/ ۲۳ میلیون تن برسد. همچنین برآورد‌ها حاکی از آن است که تقاضای محصولات فولادی ژاپن برای سه‌ماه سوم پیش رو ۸/ ۱‌درصد کمتر از سال قبل باشد. افزایش بی سابقه دمای هوا در این کشور که باعث فشار بیشتر به شبکه برق شده است، موجب افزایش قیمت برق شد که خود بر هزینه نوردکاران در این کشور افزوده است. رکود تقاضای محصولات فولادی در هفته گذشته باعث شد تا بازار قراضه ترکیه نیز در سرازیری قرار گیرد. ترکیه بزرگ‌ترین واردکننده قراضه است؛ اما به دلیل افت جهانی بهای فولاد، خریداران در این کشور حتی منتظر کاهش بیشتر قیمت‌ها هستند و فعالیتی در بازار این کشور دیده نمی‌شود. هفته گذشته پس از اتمام تعطیلات عید قربان، متوسط نرخ قراضه نزولی بود و از ۴۸۰ دلار به ۳۸۳ دلار به ازای هر تن رسید.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده