تاریخ: ۲۲ آذر ۱۴۰۱ ، ساعت ۲۰:۰۳
بازدید: ۸۴
کد خبر: ۲۸۴۵۳۸
سرویس خبر : آهن و فولاد
واهمه از کسری عرضه در میانه صعود انتظارات تورمی، به رونق معاملات شمش و گرانی میلگرد انجامید

رونق گازی و ارزی فولادی‏‏‌ها

‌می‌متالز - واهمه فولادی‌ها از قطعی گاز و توقف تولید و رشد ۲۲درصدی بهای آهن اسفنجی به اوج گیری تقاضا برای شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالا و صعود میلگرد به کانال قیمتی ۱۷‌هزار تومانی در بازار آزاد منجر شد. به این ترتیب به‌رغم فشار تقاضا در بازار داخلی محصولات نهایی و پایین ماندن بهای شمش صادراتی ایران، سیگنال صعود نرخ ارز، کاهش تولید در پی قطعی گاز و افزایش مستمر هزینه‌ها با توجه به رقابت تولیدکنندگان برای کسب سهم از عرضه محدود مواد اولیه باعث شد تا رینگ شمش فولاد در سومین هفته از آذرماه رونقی دوچندان به خود بگیرد و بازار آزاد مقاطع طویل فولادی نیز با افزایش تمایل به خرید مواجه شود.

بازگشت هیجان به رینگ فولاد با واهمه گازی

به گزارش می‌متالز، فولادسازان کشور ظرف سومین هفته از آذرماه، بالغ بر ۱۸۲‌هزار تن شمش فولاد را با نرخی در بازه قیمت ۱۲ هزار و ۹۰۰ تا ۱۳‌هزار و ۹۸۰ تومان در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران عرضه کردند. این عرضه‌ها در میانه خبر قطعی گاز صنایع کشور و کمبود عرضه هفتگی آهن اسفنجی به دلیل افت فشار این واحد‌ها و رقابت حدود ۲۲ درصدی واحد‌های تولیدکننده شمش برای کسب سهم از آهن اسفنجی عرضه‌شده در بازار، با استقبال زیاد خریداران که عمدتا واحد‌های نوردی هستند روبه‌رو شد، به نحوی که ۴۲۵‌هزار تن تقاضا در بازار به ثبت رسید.

صنایع تکمیلی با واهمه از کاهش عرضه شمش فولاد در هفته‌های بعد با توجه به خبر قطعی گاز فولادسازان و رشد قیمت عرضه این محصول با توجه به افزایش هزینه تولید در پی صعود بهای آهن اسفنجی حاضر به رقابت قیمتی تا ۸ درصدی برای کسب سهم از عرضه شمش فولاد شدند. به این ترتیب میانگین بهای فروش شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران در روز دوشنبه ۱۹ آذر به ۱۴‌هزار و ۱۰۰ تومان رسید. متال بولتن آخرین نرخ فروش بیلت صادراتی ایران را در بازه قیمتی ۴۵۵ تا ۴۵۰ دلار به ازای هر تن اعلام کرد، به این ترتیب میانگین نرخ فروش بیلت صادراتی کشور فوب خلیج‌فارس با ثبت رشد هفتگی ۳/ ۰ درصدی به ۵/ ۴۵۷ دلار به ازای هر تن رسید. در همین زمان بیلت صادراتی دریای‌سیاه نرخی برابر ۵۲۲ دلار به ازای هر تن داشت.

با احتساب دلار نیمایی ۲۸‌هزار و ۷۰۰ تومانی بهای ریالی نرخ بیلت صادراتی کشور فوب خلیج‌فارس برابر ۱۳‌هزار و ۱۳۰ تومان خواهد بود. در حالی که عمده عرضه شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران نرخی بالاتر از بهای صادراتی آن داشت، میانگین نرخ فروش این محصول نیز با احتساب دلار نیمایی به ۴۹۱ دلار به‌ازای هر تن رسید. به این ترتیب صنایع تکمیلی، شمش فولاد را در بازار داخل با نرخی معادل ۳/ ۳‌درصد گران‌تر از مشتریان خارجی از فولادسازان داخلی خریدند.

افزایش مستمر قیمت پایه در شرایطی که بازار با احتمال کسری عرضه در هفته‌های بعد نیز مواجه است باعث شد تا صنایع تکمیلی از شمش گران عرضه‌شده در بازار فیزیکی بورس‌کالا استقبال کنند. در این میان ایجاد جریان افزایشی در نرخ ارز ظرف روز‌های اخیر نیز مزید بر علت شد و بر هیجان خرید در این بازار افزود.

قطعی گاز، مانع تحقق الزام کف عرضه آهن اسفنجی شد

واحد‌های احیا روز شنبه ۱۹ آذرماه بالغ بر ۴۳‌هزار تن آهن اسفنجی و ۵۰‌هزار تن بریکت آهن اسفنجی را در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران عرضه کردند. این اولین عرضه واحد‌های احیا پس از آخرین ابلاغیه وزارت صمت در خصوص تغییر کف عرضه واحد‌های صنعتی کشور بود. میزان عرضه کل آهن اسفنجی در این روز به ۹۳‌هزار تن رسید که این رقم به‌مراتب کمتر از کف عرضه تعیین‌شده از سوی وزارت صمت بود. وزارت صمت پس از اعطای سهمیه خودمصرفی به واحد‌های احیا، کف عرضه هفتگی این بخش از تولیدکنندگان زنجیره آهن و فولاد برای عرضه در بورس‌کالای ایران را ۱۹۳‌هزار تن تعیین کرده است.

البته بخش قابل‌توجهی از عدم‌رعایت کف عرضه از سوی واحد‌های احیا به قطعی گاز این تولیدکنندگان در میانه بروز موج جدی سرما در کشور مربوط می‌شود. برتری تقاضا نسبت به عرضه در رینگ آهن اسفنجی ظرف سومین هفته از آذرماه باعث شد تا خریداران رقابت ۲۲ درصدی برای کسب سهم از این محصول را در بازار به ثبت برسانند و در نهایت میانگین نرخ فروش آهن اسفنجی در این بازار به ۹‌هزار و ۳۹۰ تومان رسید. اوج گیری بهای آهن اسفنجی در بازار داخل با توجه به کمبود تولید و عرضه این محصول نسبت به تقاضای فولادسازان، زمینه رشد نرخ آن را فراهم کرد. این رشد قیمتی در میانه زنجیره تولید می‌تواند با افزایش هزینه تولید از رشد نرخ محصولات بعدی زنجیره و در نهایت کالای نهایی حمایت کند.

بازگشت میلگرد به کانال ۱۷‌هزار تومانی

میلگرد به عنوان آخرین جامانده از روند رشد بهای محصولات زنجیره آهن و فولاد نیز بالاخره به مدار صعود قیمتی وارد شد. به این ترتیب در حالی که محدودیت تقاضای مصرفی و سرمایه‌ای در بازار مقاطع طویل فولادی مانع ایجاد جریان باثبات رشد نرخ در بازار این محصولات ظرف ماه‌های اخیر شده بود، افزایش مستمر نرخ ارز و احتمال کاهش تولید و رشد هزینه آن به تبع قطعی گاز و رقابت تولیدکنندگان برای خرید مواد اولیه باعث شد تا موج جدید گرانی به بازار مقاطع طویل فولادی نیز برسد و پس از پنج‌ماه میلگرد در بازار آزاد تهران به کانال قیمتی ۱۷‌هزار تومان صعود کند. پس از نیمه تیرماه امسال، میلگرد در بازار آزاد تهران عمدتا در کانال قیمتی ۱۶‌هزار تومانی نوسان نرخ داشت.

ظرف هفته ابتدایی بازگشایی بازار‌ها در فروردین‌ماه، هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد تهران با نرخ ۱۷‌هزار و ۷۰۰ تومان قیمت خورد. در این زمان دلار در بازار آزاد نرخی برابر ۲۵‌هزار و ۳۰۰ تومان داشت. با گذشت حدود ۹ ماه، میلگرد همچنان در کف کانال قیمتی ۱۷‌هزار تومان در بازار آزاد معامله می‌شود. این در حالی است که نرخ آزاد دلار تا ۳۷‌هزار و ۷۰۰ تومان صعود کرده است. به این ترتیب در حالی که به شکل سنتی نرخ میلگرد و دلار همراستا با یکدیگر نوسان دارد، نبود تقاضای مصرفی در بازار داخل و نبود چشم انداز مثبت از بازگشت تقاضا باعث شد تا این مرتبه میلگرد از نرخ دلار جا بماند و حتی روند معکوسی را در پیش بگیرد.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده