تاریخ: ۱۲ آذر ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۱:۵۹
بازدید: ۱۴۱
کد خبر: ۳۲۵۸۳۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران تشریح کرد:

مرکز مبادله ایران، مرجع مبادلات ارزی و اعلام قیمت رسمی/ بازار غیر رسمی محدود می‌شود

‌می‌متالز - مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: این مرکز موجب ایجاد مرکزی برای مرجعیت معاملات و مبادلات ارزی و اعلام قیمت رسمی ارز شد.

به گزارش می‌متالز، علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران در آیین رونمایی از تامین مالی ارزی پروژه‌های اقتصادی کشور با عرضه اولین اوراق مرابحه ارزی کشور در مرکز مبادله ایران، اظهار کرد: تمرکز فعالیت‌های این مرکز مبتنی بر دو دارایی مالی ارز و طلا است و از جایی که نوسانات قیمت و تغییرات این دو دارایی جمع کثیری از مردم جامعه را تحت تاثیر قرار می‌دهد، ثبات قیمتی آن تحت نظر مدیران اقتصادی کشور بوده است و همین مساله مبدع ایجاد و راه‌اندازی این مرکز بوده است.

وی با اشاره به اهمیت موضوع مرجعیت رسمی در بازار‌های مالی تصریح کرد: در بازار ارز و طلا تاکنون مرجعیت رسمی برای اعلام قیمت نداشتیم، اما ایجاد مرکز مبادله ارز و طلای ایران موجب ایجاد مرکزی برای مرجعیت معاملات و مبادلات ارزی و اعلام قیمت رسمی شد.

سعیدی با اشاره به اینکه ایجاد اعتماد در بازار ارز وظیفه مرکز مبادله است، گفت: فعالان اقتصادی نیاز‌های ارزی خود را و مردم نیاز‌های مصرفی و واقعی خود را به صورت رسمی از مرکز مبادله ارز و طلای ایران دریافت می‌کنند و این‌ها مقدمه ایجاد یک بازار قانون‌مند و رسمی است که مرجع اصلی مبادلات رسمی و قیمت رسمی ارز کشور باشد.

او افزود: در طول دهه‌های قبل بازار غیررسمی مرجع قیمت ارز کشور شده بود و بخش زیادی از مشکلات بازار ارز ناشی از بازار غیررسمی آن بود و مشکلات بسیاری از این ناحیه برای اقتصاد کشور ایجاد شد؛ اما با افزایش حجم معاملات رسمی در بازار ارز و با کاهش مداوم حجم بازار غیررسمی می‌توانیم بازار ارز را به خوبی مدیریت کنیم.

مدیرعامل مرکز مبادله ایران در ادامه اظهار کرد: در مقررات و اساسنامه این مرکز نیز این آموزه که نیاز‌های واقعی ارز چه در سرفصل‌های خدماتی و چه در سایر سرفصل‌ها از طریق این مرکز به صورت رسمی تامین شود، آمده است. قیمت رسمی بازار ارز نیز از طریق مرکز مبادله تعیین می‌شود. قیمت واحد در هر لحظه می‌تواند موجب اطمینان خاطر فعالان اقتصادی و مردم شود. وظیفه مرکز مبادله از بین بردن ناامنی و نااطمینانی مردم در بازار ارز است و امیدواریم در انجام این وظیفه خود موفق عمل کنیم.

به گفته سعیدی، تامین مالی شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس از طریق اوراق مرابحه ارزی اقدام بسیار مناسبی است و این مدل از تامین مالی در مرکز مبادله ادامه خواهد داشت. همچنین سود اوراق مرابحه ارزی ۶ درصد سالیانه و یورویی است و دو ماه دیگر نیز ۱۰۰ میلیون یوروی دیگر عرضه خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه بخش معاملات و بخش‌های مختلف دیگری نیز در این مرکز راه‌اندازی می‌شود، گفت: با همکاری بخش‌های دیگر از جمله بانک کارگشایی و سازمان نشر نیز در حوزه لجستیک و طلا فعال خواهیم بود. موضوع تامین مالی ارزی از طریق اوراق مرابحه نیز به مرکز مبادله ارز و طلای ایران سپرده شده و آماده آن هستیم که تامین مالی ارزی را در این بخش فعال کنیم.

سعیدی ادامه داد: یکی دیگر از فعالیت‌هایی که آن را وظیفه خود می‌دانیم مدیریت ریسک است. به این منظور مجموعه‌ای از قرارداد‌ها از جمله قرارداد‌های مشتقات ارزی مثل پیمان آتی، تاخت یا سوآپ و سلف به خدمات این مرکز اضافه خواهد شد.

تخصیص ۵۹۲ میلیون دلار و ۱۹۲ میلیون یورو به سرفصل‌های ضروری

مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران با تشریح عملکرد مرکز مبادله از ابتدای سال، تاکید کرد: در سال جاری ۵۹۲ میلیون دلار و ۱۹۲ میلیون یورو به سرفصل نیاز‌های ضروری تخصیص داده شد. ضمن اینکه تخصیص ارز در سایر سرفصل‌های خدماتی نیز ۱۹۵ میلیون یورو بوده است.

وی در ادامه گفت: دستورالعمل اوراق مرابحه ارزی در کمیسیون ارزی به تصویب رسید و در سایت مرکز مبادله قابل مشاهده است. انتشار این اوراق به شکل یورو و مبتنی بر آن است و تمام وجوه به صورت یورو دریافت و پرداخت خواهد شد. کلیه مصارف این اوراق تحت نظارت و طبق بر برنامه از قبل تعیین شده است.

سعیدی گفت: خرید این اوراق از محل منابع رفع تعهد ارز صادراتی ممنوع است. حداقل سرمایه برای ورود به این اوراق ۱ میلیون یورو است. هر ورقه ۱۰۰۰ یورو و در هر خرید باید حداقل ۱۰۰۰ ورقه خریداری شود.

مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران در پایان اظهار کرد: دوره اول عرضه این اوراق فردا انجام می‌شود. البته تا به امروز نیز با تلاش بانک ملت و شرکت پالایش خلیج فارس میزان پذیره نویسی این اوراق بیش از میزان عرضه بوده است و تمام اوراق به فروش رسیده است. این اوراق در مرحله اول به میزان ۱۰۰ میلیون یورو عرضه شده و دو ماه دیگر نیز ۱۰۰ میلیون یوروی دیگر پذیره نویسی می‌شود. بانک ملت به عنوان عامل پرداخت مسوول صحت‌سنجی اطلاعات خریداران اوراق و دریافت و پرداخت مبالغ این اوراق است و در سری اول برای پذیره نویسی به عنوان عامل عمل می‌کند. ناشر این اوراق نیز شرکت بیدبلند خلیج فارس، مشاور عرضه شرکت تامین سرمایه بانک ملت، امین انتشار اوراق نیز سازمان حسابرسی و ضامن آن بانک ملت است.

منبع: شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده