تاریخ: ۳۰ فروردين ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۵:۵۶
بازدید: ۱۷۸
کد خبر: ۲۰۶۴۲۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
مدیر هماهنگی امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی در برنامه «گفتگوی اقتصادی» مطرح کرد؛

گرانی ارز نقشی در مثبت شدن تراز تجاری مناطق آزاد نداشت

‌می‌متالز - مدیر هماهنگی امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد در برنامه «گفتگوی اقتصادی» در مورد افزایش تعداد مناطق آزاد در کشور گفت: تراز تجاری مناطق آزاد در سال ۹۲ منفی و میزان واردات بیشتر از صادرات و حدود یک میلیارد دلار بود، اما در سال ۹۷ به ۲۷۳ میلیون دلار رسید و در سال ۹۸ هم صادرات از واردات پیشی گرفت و تراز مثبت شد.

به گزارش می‌متالز، جواد عباسپور با بیان اینکه تراز تجاری مناطق آزاد در دو سال اخیر مثبت شده و به بالای ۱۰۰ میلیون دلار رسیده افزود: این در حالیست که تراز تجاری کل کشور در همین بازه زمانی منفی بوده و این نشانه تغییر عملکرد در مناطق آزاد است.

عباسپور، عملکرد مناطق آزاد در سنوات گذشته را دارای ایراد دانست و گفت: آمار‌های سه چهار سال اخیر عملکرد مناطق آزاد نسبت به ۱۲ سال گذشته غیرقابل مقایسه است.

وی با بیان اینکه افزایش قیمت ارز در مثبت شدن تراز تجاری مناطق آزاد تأثیر چندانی نداشته گفت: کمبود ارز در کشور و لزوم بازگشت ارز حاصل از صادرات به سامانه نیمایی، باعث شده که برخی صادرکنندگان رقم صادرات خود را واقعی اعلام نکنند درصورتیکه رقم اصلی صادرات در کل کشور با آمار‌های موجود متفاوت و بیشتر است.

مدیر هماهنگی امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد، به اهداف قانونگذار از ایجاد مناطق آزاد اشاره و بیان کرد: طبق قانون، تسریع در انجام امور زیربنایی، عمران و آبادی، رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه گذاری و افزایش درآمد عمومی، ایجاد اشتغال سالم و مولد، تنظیم بازار کالا، حضور در بازار‌های فعال منطقه‌ای و تولید و صادرات از اهداف ایجاد این مناطق به شمار می‌روند.

عباسپور در مورد اینکه گفته می‌شود مناطق آزاد به سکوی واردات تبدیل شده اند تصریح کرد: در سال ۷۲ که مناطق آزاد ایجاد شدند هیچ گونه زیرساخت و بودجه‌ای در اختیار سازمان مناطق آزاد قرار داده نشد و طبیعی است که کسی خریدار زمین بدون زیرساخت نبود لذا این مناطق را مجبور کردند که از محل واردات، کسب درآمد کرده و زیرساخت‌های لازم را تأمین کنند.

وی ادامه داد: در سال‌های اخیر که زیرساخت‌های مناطق آزاد تکمیل‌تر شده، اختلاف واردات و صادرات هم کمتر شده و حتی صادرات از واردات پیشی گرفته است.

مدیر هماهنگی امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد، با بیان اینکه در لایحه هشت منطقه آزاد جدید، ایرادات مناطق آزاد به کمک کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی رفع شده است، گفت: ما برای ایجاد مناطق آزاد جدید، شروطی را در نظر گرفتیم از جمله اینکه هیچ منطقه مسکونی داخل این محدوده نباشد و دوم هم اینکه تردد خودرو با پلاک منطقه آزاد در خارج از منطقه آزاد ممنوع شود.

عباسپور گفت: عملکرد نامناسب مناطق آزاد در سال‌های ابتدایی دلیل نمی‌شود که مناطق آزاد جدید را تأسیس نکنیم ضمن اینکه وقتی ۱۴۰۰ منطقه آزاد در کل دنیا فقط در سال ۲۰۱۹ ایجاد شده یعنی ایجاد مناطق آزاد بیشتر، کار بدی نیست.

منبع: شبکه اخبار اقتصادی و دارایی ایران شادا

عناوین برگزیده