تاریخ: ۲۷ شهريور ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۱:۴۱
بازدید: ۱۰۸
کد خبر: ۲۲۸۲۲۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
گزارش یونیدو با انتشار شاخص تولیدات صنعتی جهان در فصل دوم ۲۰۲۱ اعلام کرد

سبقت تولید صنعتی از کرونا

‌می‌متالز - سرعت رشد تولید صنعتی در جهان شدت گرفت تا تولید صنعتی از کرونا سبقت بگیرد. تسریع در واکسیناسیون عمومی در طیف وسیعی از کشور‌های صنعتی عامل مهمی در بازگشت تولید به وضعیت عادی بوده است. این رشد اولین نشانه کنار رفتن ابر‌های تیره پاندمی کروناست که مدت هاست فضای تولید و تجارت را در جهان تحت‌تاثیر قرار داده است. صنایع دارای سطح فناوری بالاتر با سرعت بیشتری احیا شده اند.

به گزارش می‌متالز، گزارش تازه یونیدو (unido) نشان می‌دهد رشد تولیدات صنعتی در جهان در فصل دوم سال ۲۰۲۱ از ۱۸درصد فراتر رفته است. این رشد در حالی رقم خورده که جهان به دلیل اقدامات دولت‌ها در بستن مرز‌ها و محدود کردن تجارت، در فصل دوم سال ۲۰۲۰ شاهد افت ۴/ ۱۱درصدی تولید صنعتی بود. بررسی بیشتر این سند نشان می‌دهد همه کشور‌هایی که اطلاعات خود را با یونیدو به اشتراک گذاشته اند، رشد دو رقمی را در فصل دوم سال تجربه کرده اند. در نتیجه این اتفاق نیز شاخص تولیدات صنعتی در جهان به نقطه ۱۰۵ نزدیک شده در حالی که این عدد برای خود چین به تنهایی به حدود ۱۱۰ رسیده است. این دو رقم پیش‌تر و در نقطه صفر کرونا به ترتیب معادل ۹۹ و ۹۰ بوده اند و این اتفاق، از پرش جهان را به نقطه‌ای بالاتر از نقطه شروع کرونا خبر می‌دهد. رشد تولیدات صنعتی در کشور‌های در حال توسعه در شرایطی در فصل دوم ۲۰۲۱ به ورای ۳۱درصد رسیده است که این کشور‌ها در فصل دوم سال ۲۰۲۰ افتی ۲/ ۲۴درصدی را تجربه کرده بودند. این شاید مهم‌ترین خبری است که تداوم رشد تولید صنعتی را در جهان تضمین می‌کند.

بحران پاندمی که از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۹ تجربه نشده بود، با اینکه به افت شدید تولید صنعتی جهان منجر شد، اما کماکان ضربه آن از اثر وحشتناک «بحران مالی ۲۰۰۹» بر صنعت کمتر است. یافته‌های یونیدو تایید می‌کند وضعیت امروز تولید در جهان بسیار بهتر از شرایطی است که در نقطه صفر پاندمی در سال ۲۰۲۰ داشت. این گزارش نشان می‌دهد امروز تولید صنعتی هم در چین و هم در کل جهان به سطحی بالاتر از سطح تولید صنعتی در جهان پیش از پاندمی رسیده است. در این بین بیشترین سرعت رشد را «کشور‌های در حال توسعه به جز چین» به خود اختصاص داده اند. در مقایسه با فصل اول سال ۲۰۲۰ نیز جهان تابستان ۲۰۲۱ را با رشد قابل‌توجهی پشت سر گذاشته است. شواهد موجود نشان می‌دهد در حالی که رشد چین کمرنگ شده، رشد باقی مناطق جهان شدت گرفته است. گزارش سازمان توسعه صنعتی ملل متحد نشان می‌دهد به رغم رشد معمولی چین، امیدواری به عبور از شرایط پیشین در جهان شدت گرفته است. شاخص تولید صنعتی (Index of manufacturing production) یونیدو نشان می‌دهد چین کماکان بالاترین وزن را در جهان طی فصل دوم ۲۰۲۱ به خود اختصاص داده هرچند در برخی از صنایع همپای روند جهان، رشد کرده است.

بنا بر گزارش سازمان توسعه صنعتی ملل متحد، در سه ماه دوم سال ۲۰۲۱، کشور‌های صنعتی شاهد رشدی ۲/ ۱۹ درصدی در تولید سالانه خود بودند که این امر نشان از افزایش ۸/ ۱ درصدی تولید نسبت به سه ماه پیش از آن می‌دهد. تولیدات آمریکای شمالی در این بازه زمانی رشدی ۸/ ۱۶ درصدی را تجربه کرده که نسبت به سه‌ماهه پیش از آن ۲/ ۰ درصد کاهش داشته است. این تغییرات در درجه اول به فعالیت‌های تولیدی در ایالات متحده به عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد این گروه بازمی‌گردد که در سه‌ماهه جاری نزدیک به ۵/ ۱۶ درصد رشد کرده است. اقتصاد‌های صنعتی در منطقه آسیا - پاسیفیک نیز شاهد روندی مثبت در تولیدات خود بودند و در سه ماه دوم سال ۲۰۲۱ افزایشی ۱۷ درصدی را به ثبت رساندند. در این میان، ژاپن با رشدی ۸/ ۱۹ درصدی، صدرنشین است و سنگاپور با رشدی ۴/ ۱۷، تایوان با رشدی ۸/ ۱۶ درصدی و کره‌جنوبی با رشدی ۲/ ۱۲ درصدی در جایگاه‌های بعدی قرار دارند. روند رشد مثبت تولیدات در این منطقه به لطف عملکرد مثبت صنایع کامپیوتری، صنایع الکترونیک و صنایع غذایی به دست آمده است. اتحادیه اروپا نیز همچون سایر اقتصاد‌های پیشرفته، روند رشد مثبتی را در تولیدات خود تجربه می‌کند و نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، بالغ بر ۸/ ۲۲ درصد افزایش تولید داشته است. با مقایسه داده‌ها در خصوص این منطقه می‌توان دریافت که اروپا در سه ماه دوم سال ۲۰۲۱ رشد قابل‌توجهی را نسبت به تجربه کاهش تولیدات خود در یک سال قبل داشته است. به عنوان مثال، ایتالیا رشدی ۲/ ۳۶ درصدی، فرانسه رشدی ۶/ ۳۰ درصدی و آلمان رشدی ۶/ ۱۹ درصدی را به ثبت رسانده اند. در این میان، بریتانیا نیز پس از کاهش ۹/ ۱ درصدی سطح تولیداتش در سه ماه گذشته، با تمرکز بر اقتصاد‌های صنعتی غیر‌اروپایی، در سه ماه جاری رشدی ۳/ ۲۶ درصدی را تجربه کرده است. با این حال، عدم‌قطعیت درباره برگزیت و روابط آینده بین انگلستان و اتحادیه اروپا سبب‌ساز نگرانی‌هایی در مورد اقتصاد این کشور شده و می‌تواند بر عملکرد بلندمدت بخش تولیدی این کشور در دوران پس از همه‌گیری تاثیر بگذارد.

بنا بر داده‌های منتشر شده از سوی یونیدو، نرخ‌های رشد پایدار طی سال‌های گذشته، چین را به سرعت به یک اقتصاد صنعتی بدل کرده است. آمار و ارقام نشان از آن دارد که در سه ماه دوم سال ۲۰۲۱، چین در بخش تولیدات، رشدی ۱/ ۱۲ درصدی را تجربه کرده است. در صنایع پیشرفته و میانه، این کشور آسیایی رشدی ۸/ ۱۵ درصدی در مقایسه با سال گذشته به ثبت رسانده است. جدای از چین، تولید در اقتصاد‌های صنعتی نوظهور و در حال توسعه در سه ماه دوم سال میلادی رشدی ۱/ ۳۱ درصدی را تجربه کرده است؛ گرچه این رشد در مناطق مختلف، متفاوت است. به طور دقیق‌تر می‌توان گفت که در این بازه زمانی، آسیا رشدی ۶/ ۳۳ درصدی و حوزه پاسیفیک رشدی ۵/ ۳ درصدی داشته است. هند در سه ماه دوم سال ۲۰۲۱ خوش درخشید و تولیدات خود را ۲/ ۵۶ درصد افزایش داد و ترکیه نیز با افزایش تولیدات خود به میزان ۲/ ۵۶ درصد مهر تاییدی بر عملکرد تولیدکنندگان خود زده است.

این گزارش تایید می‌کند صنایعی از جهان که محصولاتی با سطح فناوری بالاتر در آن‌ها تولید می‌شود در فصل دوم سال با قدرت بیشتری احیا شده و رشد بالاتری را به ثبت رسانده اند، در نتیجه می‌توان ادعا کرد عملکرد تولیدی این بخش‌ها بهتر بوده است. به طور دقیق‌تر نرخ رشد صنایع با سطح تکنولوژی متوسط، بالا و بسیار بالا ۲۱ درصد بوده که این رقم برای صنایع متوسط و پایین ۲۰ درصد و برای صنایع با سطح تکنولوژی پایین ۱۳ درصد بوده است. یونیدو تاکید دارد که با وجود نرخ پایین رشد این بخش به نسبت سایر صنایع، هنوز هم باید سرعت احیای این بخش را قابل قبول دانست. طبق گزارش این سند، صنایع هادی و رسانا، صنایع برق و کامپیوتر بهترین عملکرد را به نسبت باقی رقبا از خود بروز داده اند. گزارش یونیدو نشان می‌دهد در بین کشور‌های صنعتی و توسعه یافته، بهترین عملکرد تولید در فصل دوم ۲۰۲۱ به نسبت مدت مشابه سال قبل مربوط به دو صنعت «خودرو‌های سبک و سنگین» و «نساجی» بوده در حالی که عملکرد دو صنعت «غذا» و «مواد و محصولات شیمیایی» چندان جالب نبوده است. در چین هم در این قاب، دو صنعت «دارو» و «کامپیوتر، الکترونیک و اپتیک»، بهترین وضعیت ممکن را رقم زده اند در حالی که بخش‌هایی نظیر «پتروشیمی» و «نساجی» شرایط خوبی را تجربه نکرده اند. در بین کشور‌های در حال توسعه هم که رشد بسیار بالایی را تجربه کرده اند، در فصل دوم ۲۰۲۱ به نسبت دوره مشابه سال قبل، دو صنعت «خودرو‌های سبک و سنگین» و «ماشین‌آلات و تجهیزات» بهترین عملکرد را از خود به جای گذاشته اند در حالی که وضعیت آن‌ها در دو بخش «غذا» و «پتروشیمی» همچون بخش‌های پررشد این حوزه نبوده و بهبود اندکی را تجربه کرده اند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده